Jak se zbavit věčně ledových nohou. Na co si dát největší pozor?

 Zdraví 
02. března 2018 11:01 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ledové nohy jsou zdrojem nespokojenosti i potíží Shutterstock
Mnozí znají ten hrozný pocit, kdy máte třeba i celé tělo v teple, ale od nohou cítíte strašný chlad. O tomto problému a jeho odstranění se dozvíte více, pokud budete číst dál. Ledové nohy a v některých případech i ruce mohou mít totiž různé důvody.

Může jít o špatné prokrvení končetin dané neprůchodností cév, počínající nebo probíhající cukrovkou, náhlým stažením cév, psychickým stavem, ale i mnoha dalšími příčinami. Rozhodně je ale dobré se zaměřit na prevenci tohoto jevu, neboť je velmi obtěžující a vede k velké nepohodě.

Hned na začátek jděte k lékaři

Pokud trpíte problémem jen výjimečně, nemusíte se děsit ani chodit k lékaři. Patrně půjde prostě o dlouhý pobyt v chladném prostředí. Jestliže ale máte nohy ledové pravidelně a často i v případě teplého počasí, měli byste lékaře navštívit a zjistit, zda nemáte cukrovku nebo jestli netrpíte nějakou poruchou funkce štítné žlázy. Tyto nemoci totiž mohou uvedené potíže způsobovat. Jakmile budete mít jistotu, že se o nic z toho nejedná, lze se pustit do dalších kroků. Více informací o cukrovce se můžete dozvědět v článku zde.

Pozor na sedavé zaměstnání

Velmi častou příčinou studených nohou může být sedavé zaměstnání. Většině lidí se při delším sezení špatně prokrvují končetiny, což vede k narůstajícímu pocitu studených prstů. Je velmi vhodné v takovém případě zařadit krátké pravidelné přestávky, kdy vstanete a projdete se. Krev se opět rozproudí a výrazně svým potížím ulevíte. Jestliže nemůžete vstát, snažte se alespoň měnit polohu nohou, abyste zlepšili krevní oběh. Bude-li pocit již velmi nepříjemný a jste doma, dejte nohy do nádoby s velmi horkou vodou, případně si připravte horkou lázeň.

Zkontrolujte boty a ponožky

Někdy může být na vině špatná volba obuvi a ponožek. Ponožky se dají koupit i speciální, velmi teplé, které mohou mít vnitřní část z materiálu, který příjemně hřeje. Obuv by měla být volnější, aby neomezovala proudění krve, ale současně vhodně polstrovaná, aby udržovala teplo. Jestliže míváte studené nohy a jste doma, nikdy nechoďte bez bačkor.

Cvičení na cévy

Je také vhodné se pustit do prevence tohoto problému tak, že při sprchování budete měnit teplotu vody. Nohy si tak můžete střídavě sprchovat teplou a studenou vodou. Cévy se tak budou více smršťovat a opět roztahovat, což povede ke zlepšení potíží. Většího prokrvení dosáhnete i pitím čaje z ginkgo biloby a příjmem dostatečného množství hořčíku.

Strava

Můžete podpořit prohřátí svých nohou také konzumací vhodné stravy. Velmi se osvědčuje jíst pikantní jídla s dostatkem pepře, chilli papriček, zázvoru a kari. Chybu neuděláte ani s česnekem a skořicí. Naopak vyhnout byste se měli cigaretám, které cévy stahují, ale i kávě a alkoholu. Jejich působení na krevní oběh je v každém případě problematické a nedá se odhadnout, jak právě vaše tělo bude na uvedené látky reagovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod