Konzumujete šneky? Proč by určitě neměli chybět ve vašem jídelníčku

 Zdraví 
08. března 2018 08:49 / Jitka Jahodová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Šnečí maso je velice chutné, jemné, bez kostí a šlach a pro lidský organismus velmi prospěšné Shutterstock
„Šnečku, šnečku, vystrč růžky, dám ti tvaroh na parůžky.“ Tuto říkanku zná asi každý. Hlemýždi zahradní jsou roztomilá zvířátka s tykadly a s vlastním „domečkem“ v podobě ulity na zádech. Ale proč bychom je měli zrovna jíst?

Hlemýždi mají zvláštní pověst. Jsou lidé, kteří by něco takového nikdy nepozřeli, na druhou stranu existuje skupina lidí, která nedá na hlemýždí maso dopustit. Takoví Francouzi či Italové ročně spotřebují 25-36 tisíc tun hlemýždího masa. Žít zdravě nemusí být vždy drahé.

Historie

Pojídání šneků se datuje z dávných historických dob. Ožehlé ulity se našly kolem ohnišť jeskynních lidí v celém Středomoří i jinde po světě. Už ve starověkém Římě je chovali ve speciálních nádobách a konzumovali. V některých zemích slouží jako potrava, ale pořádají se i hlemýždí závody pro zábavu. Víte, že v našich zemích bývalo kdysi hlemýždí maso součástí štědrovečerní večeře? 

Proč je hlemýždí maso tak cenné?

Hlemýždí maso je především velmi dietní. Sto gramů obsahuje pouze 70 kalorií. A navíc v něm nejsou kosti, šlachy ani cholesterol. Šneci jsou proto dobří i pro lidi s kardiovaskulárními problémy.

Co dále obsahuje?

  • 75 procent proteinu
  • necelé procento tuku
  • je skvělým zdrojem vápníku
  • hořčíku
  • fosforu

Jak šneka správně připravit?

Příprava je náročná. Můžeme je připravit dvěma tradičními způsoby:

Se solí

Šneky musíme nechat postit se 5-6 dní, v dřevěné bedně (ne plastikové, jelikož dřevo lépe větrá a šneci se musí během této doby částečně zbavit slizu, který na dřevěném podkladu lépe ulpívá). Po uplynutí této doby šneky omyjeme proudem vody. Po umytí vezmeme velkou plastovou nádobu, postačí i obyčejné vědro, do kterého navrstvíme postupně šneky a hrubou mořskou sůl. Prosolením šneci vypustí všechen sliz. Necháme uležet, poté promícháme a opět důkladně promyjeme pod proudem vody.

Bez soli

Tento způsob je snazší a stejně účinný. Šneky uložíme do dřevěné bedny, která má dno s mřížkou a není uložena na zemi, ale tak, aby pod ní bylo cca 15cm volného prostoru. Šneky omyjeme proudem vody. Voda je probere a zaktivuje tak jejich trávicí systém a tím se vnitřně vyčistí. Tento postup zopakujeme 2 x až 3x. Teprve po této proceduře je necháme 3 dny postit a zbavit slizu. O další lahůdce pro dietáře i masožravce jsme psali v jiném článku.

Samotná příprava

  • Když máme šneky vyčištěné, vhodíme je do vroucí vody a vaříme 4 minuty.
  • Po vychladnutí vyndáme maso z ulit.
  • Odstraníme vnitřnosti. Očištěné maso ponoříme do studené silně osolené vody.
  • Po 15 minutách vyjmeme, omyjeme ve studené vodě a tím je příprava dokončena.
  • Takto připravené maso můžeme použít k okamžité přípravě nebo je možné ho zamrazit. 

Pro okamžitou konzumaci je však maso stále syrové, proto je nutné ho ještě vařit dalších 60-90 minut podle velikosti. Většinou se vaří ve vodě s vínem, zeleninou a divokým kořením.

Konzumace

Šneci se servírují ve skořápce nebo již vyjmutí obvykle po tuctu, tedy 12 šneků na osobu, nebo půltuctu. Jsou-li v ulitě, pak je přidržujeme speciálními kleštičkami, které se drží v levé ruce. V pravé je speciální vidlička, kterou se vyndává masitá část. Šneci se také vytahují z ulity párátkem, v žádném případě se nekrájí na více částí, bageta se namočí do rozpuštěného másla (může být i s česnekem), a to všechno by mělo putovat do úst současně. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod