Deodoranty versus antiperspiranty. Jsou skutečně pomalými zabijáky?

 Zdraví 
10. března 2018 07:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejvíce se diskutuje o tom, zda deodoranty způsobují rakovinu Shutterstock
Většina z nás bez antiperspirantu neudělá ani krok. V dnešní době stále ale o nich koluje řada mýtů i pověr, včetně toho, že způsobuje rakovinu. Posviťme si na ně.

Potíme se všichni, muži, ženy i děti. Je to zcela normální, přirozené. Potíme se pořád, i v klidu. Objem potu ale záleží na podmínkách. V zátěžových podmínkách může člověk vypotit i několik litrů za hodinu. Pot sám o sobě nezapáchá. Důvodem výrazného zápachu, který při pocení vzniká, je to, že na naší kůži dochází k rozkladu tukových a bílkovinných složek kožního povrchu. Ve vlhkém a teplém prostředí roste hodnota pH, a to velmi vyhovuje různým bakteriím a kvasinkám. A tento zápach se snažíme eliminovat různými přípravky.

Rozdíl deodorant a antiperspirant

Jestli si myslíte, že mezi nimi není rozdíl, jste na omylu. Jako první světlo světa spatřil deodorant, který pouze pomáhá odstranit nepříjemný zápach, případně ho i přebíjí nějakou svěží vůní. Antiperspirant bojuje s pocením jako takovým, protože zužuje potní žlázy a zmírňuje pocení. Dnes existují i přípravky, které oba produkty kombinují. 

Deodorant a holení

Aby přípravek správně fungoval, je potřeba, aby se dostal přes chloupky až ke kůži. Proto je samozřejmě lepší, pokud se holíte. Holky se většinou holí, takže s tím problém nemají. Dnes se právě i kvůli hygienickým důvodům a zefektivnění působení deodorantu holí i spousta kluků. Bohužel temnou stránkou deodorantů je vznik skvrn na oblečení. Víme, čím je lehce odstranit. Rady na toto téma jsme psali zde.

Vznik rakoviny

Neustále se objevuje několik názorů na to, že deodorant způsobuje rakovinu prsu nebo lymfatických uzlin. Její vznik by měl údajně vyvolávat hliník a parabeny obsažené v deodorantech, které se mají vstřebávat do těla skrz póry oděrkami způsobenými při holení. Na toto téma se provedla řada průzkumů, ale jejich výsledky jsou rozporuplné. Zatímco jedny výsledky tuto souvislost „prokazují,“ další to zase nevylučují. Nicméně neexistuje jediný přímý důkaz o tom, že by skutečně deodorant mohl za vznik rakoviny prsu. Přesto tu určitá rizika jsou.

Alzheimer a alergie

Pravdou ovšem zůstává, že v případě čerstvě oholených chloupků v podpaží, podrážděné pokožky a okamžité aplikaci antiperspirantu může docházet k podráždění kůže a vyšší absorpci sloučenin hliníku, která může napomáhat vzniku Alzheimerovy choroby. Existují také lidé, kteří trpí alergií na alkohol nebo kyselinu mléčnou. U nich může takový přípravek vyvolat nepříjemné pocity, jako je pálení či svědění. Riziko hrozí i kůži ošetřené deodorantem vystavené na sluníčku. Existuje riziko, že se ti na kůži udělají pigmentové skvrny.

Přírodní deodoranty

Pokud máte přesto pochyby ohledně používání deodorantů, pořiďte se přírodní. Existují ve formě pudrů, krémů nebo tekutých přípravků. Jejich základem jsou různé bylinky, které mají pozitivní vliv na zmírnění pocení. To dokáže třeba šalvěj, cypřiš, pelargonie, levandule, mandarinka, čajovník nebo citron.

Změňte jídelníček

Nepříjemný zápach z pocení můžete také zmírnit změnou jídelníčku. Vyhněte se česneku a cibuli, což jsou potraviny, která vylučují specifickou vůni a je cítit i z pokožky. Podobně jsou na tom i uzeniny, které nám potom leží v žaludku i několik dnů, kde se rozkládají a zapáchající toxiny pronikají pak do celého těla, včetně potu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008