Rychlé hubnutí do plavek? Pokud je vám více jak padesát, tak na to rychle zapomeňte

 Zdraví 
24. března 2018 16:03 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Existují i ​​určité věkem dané zákonitosti, které nelze přehlédnout Shutterstock
Pokud se ženy rozhodnou pro rozumnou redukci váhy, není na tom nic špatného. Ale i hubnutí má své zákonitosti a snažit se během měsíce zhubnout do plavek, by se zejména starším ženám nemuselo vyplatit.

Hubnout se dá kdykoliv. Ale existují i ​​určité věkem dané zákonitosti, které nelze přehlédnout.

Je vám 30 a více?

Nastává pozvolný pokles bazálního metabolismu. Děje se tak v důsledku postupného poklesu svalové hmoty a nárůstu tělesného tuku. Z tohoto důvodu je s postupujícím věkem shodit nadbytečná kila stále těžší.

Jak na hubnutí?

Většina 20letých žen dokáže pohodlně "spálit" denní energetický příjem 8 400 kJ (2 000 kcal), fyzicky aktivní ženy i více. U žen po třicítce, které trpí nadváhou, bude třeba denní příjem kalorií snížit oproti tomu, kolik běžně přijímají. Dá se toho dosáhnout bezbolestně a bez hladovění, často pouze drobnou záměnou potravin.

Je vám 40 a více?

Snižování nadváhy je obecně o něco náročnější než u 20ti nebo 30ti letých. Čím jsou ženy starší, tím se dlouhodobé návyky hůře mění za nové.

Jak na hubnutí?

Pro stravování a tělesné aktivity pro ženy 40+ platí obdobná pravidla jako pro mladší ženy. Očekává se však o něco vyšší stupeň disciplíny a pořádku při dodržování nové životosprávy. Vzhledem k vyššímu věku budou muset trochu více snížit příjem energie, například o 750 nebo až o 1 000 kcal denně. 

Před zavedením stravovacích změn by bylo ideální vědět, jaký byl dosavadní průměrný energetický příjem, případně i další údaje, například bazální metabolickou potřebu, to znamená reálnou potřebu energetického příjmu pro konkrétní ženu. Existují metody a přístroje, které tyto hodnoty dokáží změřit nebo vypočítat. I oblíbené hubnutí dle krabiček má svá pro a proti. Na co si musíte dát největší pozor?

Hubnutí 50+ začíná být problém

Tato fáze života se u žen spojuje s obdobím menopauzy, navíc mnohé ženy již mají zdravotní problémy včetně bolestivých onemocnění páteře nebo kloubů, což je omezuje v pohybových aktivitách. Mnoho žen již také užívá léky, přičemž některé z nich mohou podporovat přibírání. Pokud se padesátnice stravují jako 20leté, ale hýbou se jako 80leté, nemohou se divit, že trpí nadváhou nebo obezitou.

Jak na hubnutí?

Ženy nad 50 a nad 60 let budou potřebovat ještě více disciplíny a důslednosti při dodržování redukčního stravování a tělesných aktivit. Pokud trpí onemocněním srdce, cév, pohybového aparátu nebo jiných orgánů, před zahájením hubnoucího režimu by se měly nejprve poradit se svým ošetřujícím lékařem o správném postupu. Nedoporučují se diety s rychlým úbytkem na váze, při kterých se doporučuje energetický příjem kolem 1000 kcalů denně. Při takto nastavené dietě by si ženy nad padesát mohly spíše ublížit.

Pozor je třeba dávat i na snížení množství kuchyňské soli ve stravě. Nejde jen o omezení solení pokrmů při vaření, ale především o omezení nebo vyloučení silně slaných potravin, zejména uzenin. Stravovací i pohybový režim, který zbaví ženy alespoň části nadměrné tělesné hmotnosti, bude v této věkové kategorii velmi individuální. Princip nízkotukové diety. O negativech a pozitivech jsme více psali jinde.

Není nutné navštěvovat fitnescentra. Vhodné jsou rutinní pohybové aktivity jako běžná rychlejší chůze či nordic walking. A hlavně trpělivost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008