Těhotenské masáže jsou prospěšné, ale platí pro ně určité zásady

 Zdraví 
03. dubna 2018 14:39 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Masáží se v těhotenství nemusíte vzdávat Shutterstock
Trpíte-li v těhotenství na bolesti zad, jistě vás jako první napadne, že si dojdete na masáž. V požehnaném období to ovšem není tak jednoduché. Každá masáž není vhodná a navíc by ji měl provádět pouze certifikovaný masér, ať už se jedná o fyzioterapeuta, maséra, aromaterapeuta, porodní asistentku či dulu.

V těhotenství jsou bolesti zad a kříže velmi častou nepříjemností. Zvětšující se bříško a s ním související změny těžiště těla často vedou k silným bolestem. Nejlepší prevencí je samozřejmě cvičení, ale pokud z jakéhokoliv důvodu necvičíte, masáže mohou od bolestí ulevit během pár dní.

Správně provedená masáž v těhotenství by měla být jemná a masér by vždy měl vědět, v jakém stádiu těhotenství se zrovna nacházíte, aby mohl své hmaty přizpůsobit vašemu stavu. A to i v případě, že by měl být váš masér tím prvním člověkem, který se dozví, že čekáte miminko.

Pozitivní účinky těhotenské masáže

Nejlepší je vybrat přímo místo, kde těhotenské masáže nabízejí a mají s nimi zkušenosti. Taková masáž pak dokáže překonat únavu a napětí, prokrvit tkáně, zmírnit potíže, které v průběhu těhotenství přicházejí, redukovat otoky, snižovat krevní tlak, zmírňovat projevy křečových žil, mírnit bolesti kloubů a dolní části zad a zvyšovat lymfatickou a krevní cirkulaci.

Od čtvrtého měsíce na boku

V těhotenství se od určité doby neprovádí masáž na břiše, aby nedocházelo k utlačování rostoucího miminka v děloze. Nedoporučují se ani masáže na zádech, kde naopak hrozí, že stále těžší děloha utlačí velké cévy, což by mohlo vést k přerušením dodávky kyslíku k miminku. Mnohem vhodnější je poloha nejprve na jednom boku, poté na boku druhém, nebo poloha vsedě. Vždy záleží na typu masáže, a to od masáže zad a šíje až po masáž celého těla.

Pomoc fyzioterapeuta

Jestliže vás v těhotenství bolí záda více, než byste si představovala, a masáže dlouhodobě nefungují, je dobré obrátit se na zkušeného fyzioterapeuta. Může vám totiž kromě masáže doporučit i vhodné cviky, případně vám odblokuje tzv. esíčka či kostrč.

Kdy na masáž zapomenout

V případě, že prožíváte rizikové těhotenství, je lepší se o vhodnosti masáže poradit se svým lékařem či porodní asistentkou. Na masáž byste měla zapomenout i při horečce, průjmu, infekčních onemocněních či trpíte-li kožními problémy. Je ale potřeba dbát zvýšené opatrnosti i při reflexních masážích, které jsou sice velmi oblíbené, ale mohou spustit podvědomé procesy, což v těhotenství rozhodně není vhodné.

Prevence nade vše

Těhotenské masáže jsou bezesporu velmi příjemnou a relaxační procedurou, kterou byste si však měla užívat zhruba jednou do měsíce. Skvěle vám pomohou od aktuálních problémů, kterými trpíte, ale mnohem lepší je vybrat si některé z těhotenských cvičení, při kterých se posilují a protahují přesně ty části těla, které jsou v těhotenství nejvíce namáhány. O nejvhodnějších sportech v těhotenství jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47