Hledíte často do mobilu? Pozor na želví hrb

 Zdraví 
02. dubna 2018 15:16 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Novinky z virtuálního světa jsou pro nás často důležitější než zdravá páteř Shutterstock
Odborníci varují, že časté koukání do mobilního telefonu negativně zatěžuje krční páteř. Neřešené problémy můžou vést až ke vzniku tzv. želvího hrbu.

Máte ho v ruce denně: mobil. A poloha, kterou zaujmete při kontrole lajků a nejnovějších zpráv, vám zřejmě přináší bolavá záda a ztuhlou krční páteř.

Ale pozor, nejde "jen" o záda. Tělesný diskomfort se odráží i v emocionální rovině. A schoulená záda mohou dokonce vést třeba až k depresi.

Vypadáte jako želva

Při sledování telefonu se přetáčí dopředu ramena. Člověk si zkracuje prsní svaly a přetěžuje svaly, které začínají za uchem a upínají se na klíční kosti, žebra a hrudní kost.

A proč želví hrb? Protože při sledování mobilu máte předsunutou krční páteř a jste v předklonu, takže máte hlavu vysunutou jako želva.

Pomoci se dá, ale chce to pevnou vůli. Základem je dívat se do mobilu v úrovni očí a neklopit k němu hlavu. Lokty můžou být opřené o žebra nebo hrudník.

Správně sedět i stát

Prevencí je i správný stoj či sed s dostatečnou oporou pro hýždě. Odborníci radí, že sedět byste měli co nejvíce vzadu v židli s opřenými zády a telefon držet v oblasti hrudníku – před pomyslným knoflíkem na košili. Důležité je nenechat ruce viset ve vzduchu, ale opřít je o tělo. A když se snažíte i zhubnout, inspirujte se v tomto článku, jak na to.

Fyzioterapeuti také doporučují střídat obě ruce při držení telefonu. Nebudete tak přetěžovat jednu stranu těla, budete vždy jednu stranu posilovat a druhou relaxovat, ruce se uvolní.

Masáž ano, vana ne

To pomáhá hlavně v případě, že už máte z používání mobilu počínající jednostranný problém. Pro domácí první pomoc při bolestech krční páteře pomáhá to, co děláme automaticky. Rukama pomalu přejíždíme od lopatky ke klíční kosti nebo můžeme na chvíli opřít čelo o desku stolu.

Pomůže i kvalitní masáž, a pokud se vaše záda vzbouří úplně a zablokují se, vyhledejte fyzioterapeuta. Domácím řešením v podobě třeba teplé vany si totiž můžete spíš ještě víc uškodit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008