Budíte se v noci a ani počítání oveček nepomáhá? Zkuste speciální dýchací metodu

 Zdraví 
08. dubna 2018 17:07 / Šárka Sokolská
  2
📷
5 fotografií v galerii
Nespavost uprostřed noci potká občas každého Shutterstock
Je to až frustrující. Večer si jdete lehnout, bez problému usnete, ale uprostřed noci se vzbudíte a ne a ne zabrat. A až po hodině ne-li po dvou se vám to teprve podaří, obvykle chvíli před tím, než vám zazvoní budík. Co s tím?

Nespavost uprostřed noci se občas stane prakticky každému, ale může se z ní vyvinout i chronická nespavost. Ta bývá definována jako problém se spánkem nejméně třikrát týdně po dobu tří měsíců a více. To, zda se z občasného problému s nespavostí uprostřed noci stane chronický, do značné míry závisí i na tom, jak na noční probuzení zareagujete. Existuje několik překvapivě jednoduchých rad, jak nespavost ještě nezhoršit.

Rolety a závěsy

Používejte zatemňovací závěsy nebo rolety. Pokud se probudíte, protože se vám chce na toaletu, nerozsvěcujte velké světlo, ale jen noční lampičku nebo baterku.

Zůstaňte v klidu

Zkuste se prostě jen obrátit na druhý bok a zůstat v klidu. Je vědecky potvrzeno, že čím menší přestávka ve spaní je, tím spíš opět "zaberete". Pohyby aktivují mozek a jeho bdělost.

Pokud to ale nezabere, pak prostě vstaňte a najděte si nějakou uklidňující monotónní činnost, například luštění sudoku nebo pletení. K tomu si můžete uvařit meduňkový čaj, který je rovněž výborný i do směsi na posílení srdce. Návod na jeho přípravu jsme psali zde. Rozhodně si nepouštějte televizi, zapomeňte i na počítač či mobil.

Nejezte

Dalším důležitým pravidlem pro pozdně noční probuzení je neplenit ledničku. Pokud máte nutkání jít si uprostřed noci něco malého zakousnout, nedělejte to, protože to by vás mohlo následující noc opět probudit. A pak se ocitnete v kolotoči nespavosti a kromě toho budete i přibírat na váze.

Vyžeňte myšlenky z hlavy

Důležité, i když poměrně těžké, je vyhnat z hlavy všechny znepokojivé myšlenky. Například na to, co všechno musíte následující den udělat nebo kolik hodin spánku vám vlastně zbývá, protože to může vyvolat spoustu úzkosti bránící v dalším spánku. Místo toho sledujte tmu kolem sebe - velmi často zapůsobí tak, že se vám oči samy zavřou.

Dýchací metoda

Na usnutí výborně zabírá metoda 4-7-8. Podle mnoha ohlasů budete v limbu už za minutu. Je to jednoduché. Na 4 vteřiny se nadechněte nosem, na sedm vteřin dech zadržte a na osm sekund pomalu vydechujte ústy. Přesně vychytaná délka intervalů má změnit chemii v mozku, zpomalit srdeční tep a ztišit mysl tak, že zaberete. Tato metoda funguje i pro rychlé zklidnění ve dne třeba před zkouškou nebo jiným náročným výkonem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47