Alopecie je pro mnohé velmi nepříjemná. Její následky však můžete zmírnit

 Zdraví 
15. dubna 2018 14:05 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Onemocnění může vést až k úplné plešatosti Internet
Alopecie je porucha, která způsobuje náhlé vypadávaní vlasů ve shlucích, kde po nich zbyde holé místo. Vede až k úplné plešatosti, která je znepokojující zejména kvůli možným komplexům a ztrátě sebejistoty v sociálních vztazích. Existují ale možnosti, jak alopecii léčit a její následky zmírnit.

Vlasy vyrůstají z vlasových kořínků. Denně jich vypadne 50 až 100, což je v normě. Vlasy rostou v průměru rychlostí jeden centimetr za měsíc, nejrychleji v létě a nejpomaleji v zimě. Výraznější zpomalení růstu vlasů nastává až po sedmdesátém roce života.

Pro vlasy je důležitá role mužských hormonů

Plešatost je totiž často považována za projev jejich přebytku. Podle této teorie platí, že čím je chlap plešatější, tím je mužnější. Podporují to i historické doklady o tom, že eunuchové, muži, jimž byla odstraněna varlata, plešatí nebývali. Zkrátka a dobře, dnes je v módě "silný muž s vyholenou hlavou".

Řídnutí vlasů u žen už ale taková legrace není. O příčinách vypadávání vlasů jsme psali i zde. Většinou se začíná projevovat ke konci dospívání. Na vině je zvýšená hladina mužských pohlavních hormonů v krvi. Při ní většinou nedochází k rozsáhlé plešatosti a léčba pomocí antiandrogenů často vede k úspěchu.

Pro ženy, které ztratily vlasy a neznají příčinu, je dobré zaměřit se na zdravý životní styl a na stravu bohatou na zeleninu a ovoce. Vlasům neprospívá ani stres, kterému bychom se měli vyhýbat. O vlasy můžete přijít i v důsledku vážné nemoci, například při léčbě rakoviny.

Alopecie je poměrně vzácná

Počet případů onemocnění alopecií se v populaci pohybuje kolem dvou procent. Je tedy poměrně ojedinělá. Nedávný výzkum zjistil, že je způsobena převážně útokem imunitních buněk na tělesné buňky ve vlasovém folikulu. V důsledku toho vlasy vypadají v chomáčcích a zbyde po nich holé místo.

Vědci zúžili geny na pár určitých genů spojených s alopecií. Další studie ukázaly, že při výskytu alopecie mohou hrát určitou roli stresové hormony. Kromě emocionálního utrpení mohou mít podobný účinek také fyzické faktory, jako je nadměrné vystavení slunečnímu záření nebo určitým chemikáliím. Existují také důkazy, že určité viry, jako je hepatitida B, hepatitida C a herpes virus, mají souvislost s plešatostí.

Jak se alopecie léčí?

Prvním krokem jakékoliv léčby je vyhledání lékařské pomoci a konzultace. Lékař nejprve vyloučí jiné příčiny vypadávání vlasů, které by mohly být závažnější než alopecie. Pak je možné přistoupit k léčbě. Jednou z možností jsou steroidy, které vám lékář vpíchne pomocí injekce do postižené oblasti. Existují také steroidní krémy a šampony, ty jsou však méně účinné.

Dalším možným postupem je snaha zmírnit zásadní příčiny, například stres, a počkat, až vlasy opět narostou. Některé vitamíny podporují růst vlasů, takže by bylo dobré zvážit obohacení vašeho jídelníčku i o kvalitní doplněk.

Vzhledem k tomu, že hlavně ženám může být trapné chodit do společnosti s touto poruchou, mohou si pomoci u kosmetičky. Existuje celá řada účesů, které mohou pokrýt plešatá místa nebo dokonce barvy, které zakrývají oblasti, které jinak zakrýt nelze. Příčesky, které mohou být připevněny lepidlem nebo svorkami, jsou také ideální alternativou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47