Osvojte si jedinou správnou metodu vyndávání klíštěte

 Zdraví 
19. dubna 2018 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Nevhodnou metodou vyndávání zvyšujete riziko infekce Internet
Bráníte se klíšťatům co to jde, používáte repelenty, na procházky nosíte ponožky přes kalhoty, máte i speciální náramek, ale stejně jste si vy, vaše děti nebo mazlíček přinesli domů klíště? Naučte se, jak jej správně vyndat, abyste riziko přenosu nemoci minimalizovali.

Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza jsou s přibývajícím množstvím teplých dnů stále větším strašákem. Nejvíce ohroženi jsou ti, kteří chodí častěji do lesa, nebo na procházky se svým čtyřnohým mazlíčkem. Klíště ale můžete chytit i u sebe na zahradě, nebo na procházce v parku.

Při jeho odstraňování byste si měli dát velký pozor, protože nemoci přenáší opravdu velké množství klíšťat a riziko nakažení hrozí i při odstraňování parazita z kůže psa či kočky. Správným postupem a rychlým jednáním můžete případnému nakažení i zabránit.

Hygienické opatření

Každé klíště, ať už je malé či velké, znamená vysoké riziko nakažení, ať už vašeho psa, kočky, nebo přímo vás či vašich dětí. Proto při manipulaci s ním vždy dodržujte přísná hygienická pravidla. Před jeho odstraňováním si navlékněte gumové rukavice a po vyndání si důkladně omyjte a vydezinfikujte ruce.

Netrhat, nemačkat, nemazat

Jakkoliv nešetrným zacházením zvyšujete riziko, že se do vašeho těla dostane případný virus, jehož léčba není jednoduchá a následky mohou být přímo katastrofické. Proto se klíště nikdy nepokoušejte vytrhnout, rozmáčknout mezi prsty, nebo na něj sahat holýma rukama a potírat jej krémem či mýdlem. Pokud vás zajímají i další parazité, čtěte: Co dělat, když zaútočí roupi? Před touto potravinou doslova utíkají.

Jediný správný postup

Jestliže jste po důkladné prohlídce celého těla skutečně objevili klíště, připravte si zmiňované rukavice, dezinfekční roztok či mýdlo a speciální pinzetu či klíšťky k odstraňování klíšťat. Natáhněte si rukavice a místo přisátí dezinfikujte. Poté pomocí klíštěk, pinzety, nebo i speciální karty na vytahování klíšťat, parazita vyndejte. Nikoliv však kroucením či škubáním, ale opatrně s ním kývejte ze strany na stranu. Klíště se po chvíli pustí. Jakmile je klíště pryč, místo opět důkladně dezinfikujte.

V následujících třech týdnech pak místo přisátí klíštěte sledujte. Pokud by se stalo, že by místo začalo červenat, nebo se nedejbože uprostřed vytvořil zvětšující se bílý flek, vyhledejte ihned lékaře.

Pokud se vám klíště i při šetrném vyndávání nepodaří „vykývat“ celé a jedna z jeho částí zůstane v ráně, neprodleně vyhledejte lékaře. Rozhodně nečekejte, že zbytky takzvaně „vyhnijí“, jako v případě zaražené třísky či trnu.

Postup v případě nouze

Objevíte-li klíště v místě, kde žádné pomůcky nemáte, můžete jej odstranit vytáčením prstem. K tomuto způsobu však přistupujte pouze ve chvíli, kdy je riziko nakažení kvůli ponechání klíštěte vyšší než jeho vykroucení nahým prstem. Riziko infekce se zvyšuje s každou další minutou přisátí.

Likvidace klíštěte

Nikdy klíště nedrťte mezi lžičkami nebo mezi nehty. Snažte se s ním přijít do přímého kontaktu co nejméně. Raději jej vhoďte do záchodové mísy a spláchněte, nebo zabalte do papírového kapesníčku a spalte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47