Funguje vůbec akupunktura? Možná budete překvapeni, jak to doopravdy je

 Zdraví 
25. dubna 2018 09:05 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tradiční metoda funguje, ale možná jinak, než si myslíme Shutterstock
Akupunktura vznikla před několika tisíci lety a je to léčebná metoda vycházející z tradiční čínské medicíny, během které se do akupunkturních bodů pacienta vpichují jehly. Názory na tuto léčebnou metodu se různí. Zcela jistě funguje. Ale zřejmě trochu jinak, než jsme si mysleli.

Můžete si o východní medicíně myslet, co chcete, ale když přijde na vysoký tlak, je akupunktura to nejlepší, co můžete zkusit. Vysoký tlak je poměrně nebezpečná záležitost, která může vyústit až v infarkt, mozkovou mrtvici a mnoho dalších vážných onemocnění. Více se o akupunktuře dozvíte v našem jiném článku.

Léčivý účinek akupunktury na vysoký krevní tlak je známý. Dosud ale neměli vědci nejmenší tušení, jak přesně vpichování jehliček v tomto případě funguje. Odpověď je prý jednoduchá. Naše tělo na vpichy reaguje vypuštěním opioidů, tedy látek, které jsou v medicíně  užívány k tlumení bolesti, při anestezii a léčbě bolesti.

Zjistili to vědci, kteří prováděli akupunkturu potkanům s hypertenzí, aby zjistili, zda tato starobylá čínská medicína zabere. Potkani podstupovali zákroky po půl hodině dvakrát týdně po dobu pěti týdnů.

Ukázalo se, že po každém z nich se jejich krevní tlak na tři dny snížil. Díky genetické analýze se potvrdilo, že za pokles tlaku mohou potkani děkovat přirozeným tělesným opioidům, zvaným enkefaliny, které se vyskytují v nervové soustavě.

Co je to akupunktura?

Je to léčebná metoda vycházející z tradiční čínské medicíny, během které se do akupunkturních bodů pacienta vpichují jehly. Podle tradiční nauky leží tyto body na akupunkturních drahách neboli drahách energie, tzv. meridiánech. Víte, kde máte na těle bod dlouhověkosti? Jeho masáž s vámi udělá divy.

Hlavní úkol akupunktury


Akupunktura se snaží předcházet nerovnováze v toku energie a odstraňovat ji. Pomocí akupunktury můžeme vyrovnat energii již při prvních obtížích a tím zabránit, aby se tato nerovnováha rozvinula až do nemoci. Hlavním účelem akupunktury je uzdravit tělo a obnovit rovnováhu mezi fyzickými, emočními a duševními stavy.

Kde nám akupunktura pomáhá?

  • Svalová poranění, bolesti krční páteře a zad, ischias
  • Únava - ovlivnění hladiny energie
  • Bolesti hlavy a migrény
  • Obtíže dýchacího systému, nachlazení, chřipky
  • Obtíže zažívacího ústrojí
  • Stres, úzkosti
  • Ženská a mužská neplodnost, poruchy a bolesti menstruačního cyklu
  • Vysoký nebo nízký krevní tlak
  • Poruchy spánku

Jaké jsou metody akupunktury?

Jehličky se vpichují do přesně určených akupunkturálních bodů ležících na meridiánech. Velikost akupunkturálního bodu je různá, od 0,2 do 5 mm. Současná akupunktura uznává kolem 700 účinných bodů, nejčastěji se používá asi 150 bodů.

Požehování, tedy. působení na akupunkturální body teplem. Požehování lze praktikovat více způsoby, například pomocí pelyňkových cigaret či pomocí zahřívání aplikované akupunkturní jehly.

Na akupunkturní body můžeme též působit magnety. Tuto metodu nazýváme magnetopunkturou. A můžeme působit i tlakem. Pak hovoříme o akupresuře. Působení laserem nazýváme laseropunkturou.

Všechny zmíněné metody je možné kombinovat tak, aby potíže ustoupily co nejdříve. Zkusili jste někdy domácí reflexní masáž? Více o ní píšeme jinde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008