Hrozivá nemoc, která může zaútočit kdykoli a na každého z nás

 Zdraví 
28. dubna 2018 08:42 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Alzheimer požírá mozek až do úplného konce Shutterstock
Alzheimerova nemoc je hrozivá nemoc s hrozivým průběhem. Je to vlastně jakási rakovina mozku, při které tento orgán naprosto atrofuje. Do podvědomí je tato choroba zjednodušena jako zapomínání.

To je ale bohužel jenom začátek. Průběh této nemoci je hrozivý a nakonec trpí nejenom pacient, ale i jeho nejbližší okolí.

V první fázi se zhoršuje krátkodobá paměť. Člověk si vzpomene, co dělal před dvaceti lety, ale nemůže se upamatovat, kam si ráno pohodil klíče od auta. Zapomínání se rapidně zrychluje a pacient začíná mít problémy s vyjadřováním, rozhodováním, působí zmateně a není schopen dokončovat myšlenky. Jeho věty nedávají smysl a nastává problém s vyjadřováním. Nástup demence prozradí dva orgány na vaší tváři.

V další fázi se člověk není schopen orientovat v prostoru, není schopen nic naplánovat, často zapomene, kde je a proč tam je. V této fázi již není možné nechat pacienta o samotě a je nutná nepřetržitá péče. Nemocný je zmatený, bloudí po bytě a neví, kdo je a jak se jmenuje.

Často nepoznává ani své nejbližší. Začínají se projevovat problémy s chůzí, s jídlem či jinými fyziologickými potřebami. Pacient opakuje několik málo slov či přestává mluvit úplně.

V poslední fázi tělo přestává fungovat. Objevují se problémy s polykáním, přestává cítit hlad i žízeň a tělesné orgány vypovídají funkci. Zdegenerovaný mozek přestává řídit imunitu a pacient mnohdy umírá na banální nemoce.

Zákeřnou Alzheimerovu nemoc zatím lékaři neumí vyléčit a jednoznačná příčina tohoto neurodegenerativního onemocnění nebyla dosud stanovena. Doporučit lze pouze prevenci jako je mimo jiné i pravidelný a hluboký spánek, kdy se mozek "vyčistí" a zlepší svoji činnost. Důležitá je i fyzická aktivita a cvičení. Je nutné osvojit si odpovídající stravovací návyky, vhodná je především strava bohatá na antioxidanty a omezení tuků. Udržujte svůj mozek v kondici správnou skladbou potravin.

Zásadním faktorem je pak dobrá mentální kondice udržovaná konverzací, četbou knih, luštěním křížovek a cílené trénování paměti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47