Teče vám často krev z nosu? Může se jednat o závažný problém

 Zdraví 
08. května 2018 10:01 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Krvácení z nosu může mít různé příčiny Shutterstock
Krvácení z nosu zažil párkrát v životě téměř každý. Málokdo ale ví, že se vždy nemusí jednat o banální problém, ale může to značit vážné onemocnění. Proto vyskytuje-li se u vás častěji a z nejasných důvodů, není radno jej podceňovat. Tělo se vám tím totiž snaží říci, že něco není úplně v pořádku.

Krev z nosu se spouští kvůli narušení cévek ve stěnách nosní dutiny. K tomu může docházet z několika různých příčin, z nichž některé jsou méně závažné, jiné více. Svou vinu může nést také křehkost cév, která je projevem nedostatku vitaminu C, který má na starosti právě jejich pružnost a pevnost.

Někdy jsou však důvody velmi vážné a vyloženě ohrožují váš zdravotní stav a v některých případech i život. Jaké jsou příčiny krvácení, jak mu předejít, ale i jak jej zastavit, se dočtete v následujících řádcích.

V těhotenství častější

Spouští-li se vám najednou z ničeho nic krev z nosu v průběhu gravidity, nemělo by se jednat o závažný problém. V těhotenství je to celkem běžné, stejně jako krvácení z dásní. Příčina tkví v nižší elasticitě tkání, která je ovšem v těhotenství přechodným stavem. Tyto potíže obvykle samy odezní po porodu.

Mechanické poranění

Ne nadarmo se malým dětem říká, aby se nešťouraly v nose. Nehtem totiž může dojít snadno k poranění sliznice a krev se spustí okamžitě. V nose se navíc udělá stroupek, který děti neustále svědí, což je vede k opakovanému sahání do nosu, strhávání stroupku a krvácení se opakuje. Více jsme o šťourání v nose psali zde.

Úraz

Stejně tak následkem většího či menšího úrazu se může krev spustit, a to i v případě, že jste nebyli zasaženi přímo nosu. Nejčastěji k němu však dojde při poranění nosních cévek či kůstek.

Alergie

Alergická rýma je dalším možným důvodem. Vzhledem k častému smrkání jsou sliznice nosní dutiny křehčí a snadněji dojde k jejich poranění. Je to naprosto běžným jevem a často je krvácení tak jemné, že je ani není třeba zastavovat.

Poruchy krevní srážlivosti

Opakující se krvácení však může doprovázet například i poruchy srážlivosti krve. Nemoc se projevuje zvýšenou krvácivostí a jejím problematickým zastavením. Zjistit se však dá poměrně snadno, a to z laboratorního vyšetření krve.

Vysoký krevní tlak

Mezi závažnější onemocnění patří vysoký krevní tlak, který mívá občas za následek i zvýšenou krvácivost z nosu. Při vysokém krevním tlaku má nemocný často zvýšenou sílu krevního proudu, což mnohdy spouští právě i krev z nosu. Podle statistik trápí hypertenze každého pátého dospělého člověka, ale velká část nemocných o tom ani neví. Proto trpíte-li zvýšenou krvácivostí z nosu, zajděte si k praktickému lékaři a nechte si změřit tlak.

Nádory nosní dutiny

Méně častým, zato velmi vážným spouštěčem krve z nosu jsou také zhoubné či nezhoubné nádory v nosní dutině nebo nádorové onemocnění krvetvorné tkáně – tedy leukémie.

Jak krvácení z nosu předejít

Opakovanému spouštění krve z nosu můžete zkusit i předejít. Užívejte doplňky stravy s vitaminem C, nebo zařaďte do jídelníčku více pohanky. U suchých alergických rým preventivně zvlhčujte nosní prostředí. Pacienti trpící chronickým krvácením z nosu či extrémně křehkými cévami mohou zauvažovat o vypálení cév dutiny nosní laserem.

Jak zastavit krvácení

Zaklonit hlavu, aby krev nevytékala z nosu, je největší mýtus a nejhloupější rada, kterou vám může kdo dát. Zůstaňte v normální pozici nebo hlavu naopak lehce předkloňte a stlačte prsty nosní chřípí. Nestrkejte si prsty pod nos, ale krev zastavte už těsně pod nosní kostí. Představte si, že vaše prsty jsou kolíček na prádlo, který si připevníte přímo pod tuto kost. Pro tuto chvíli dýchejte ústy a vyčkejte pár minut. Poté zkontrolujte, zda krev ještě teče. Pokud se jedná o banalitu, krev během chvíle takto bez problému zastavíte.

Pokud však krvácení z nosu nejde zastavit ani po 15 minutách, je nutné vyhledat lékaře otorinolaryngologa. Při opakovaném a častém krvácení totiž může postupně dojít až k chudokrevnosti (anémii).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve