Sprchujete se každý den? To děláte velkou chybu

 Zdraví 
10. května 2018 09:17 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každodenní sprchu si lze odepřít, vaši mikrobi vám poděkují Pexels
Denní teplá sprcha je možná pěkná meditace, ale smývá z nás mikroby, které nás mají rádi. Časté sprchování pokožku vyčerpává a vysušuje. Navíc taková kůže snáze propouští mikroorganismy.

Patří ranní sprcha mezi vaše každodenní rituály? Zkuste místo toho třeba meditovat, podle vědců totiž každodenní sprchování pokožce spíš škodí.

Lidé si myslí, že se sprchují kvůli hygieně a aby byli čistí, ale z bakteriologického hlediska je to trochu jinak. Sprcha odstraní zápach po sportu, ale v boji proti nemocem je důležitější pravidelné mytí rukou.

Častým sprchováním vysušená kůže může snáz propouštět mikroorganismy. Ze zdravotního hlediska tedy stačí jedno nebo dvě sprchování týdně. Odumřelé buňky a maz jsou totiž odstraňovány třeba i při oblékání, i tak se tělo čistí.

Vědci prokázali, že časté sprchování ničí lidský mikrobiom – tedy soustavu bakterií, virů a dalších mikrobů, které obývají naše tělesné schránky. A tady vám poradíme, jak se správně sprchovat.

Mikroby potřebujeme

Odumřelé buňky a maz jsou z těla odstraňovány i při oblékání, i tak se tělo čistí. Tyto mikroby přitom k našemu zdraví potřebujeme a narušení jejich ekosystému naopak může vést k nemocem a snížení naší imunitní schopnosti.

Lidé v Amazonii, kteří nemají silnou potřebu se umývat, prý na svém těle nosí mnohem bohatší komunitu mikrobů, včetně těch, které odolávaly antibiotikům, ač nikdy neměly šanci se s nimi dostat do kontaktu.

Zedníci bez sprchy nevydrží

Je samozřejmě jasné, že aktivní sportovci nebo lidé, kteří denně fyzicky pracují v nečistém prostředí, se každodenní sprchy asi nevzdají, aby si smyli z pokožky tu nejhorší špínu a pot.

Ale i lidé z kanceláří, kteří chtějí každý den vonět čistotou, se nemusejí denně sprchovat. Nejtěžší je vydržet prvních pár dní, kdy si tělo na méně časté mytí teprve zvyká.

Podle těch, kteří to vyzkoušeli, si tělo zvykne zhruba za čtrnáct dní. Nebudete vonět jako ti, co se denně koupou, ale budete mít odér jako normální člověk, ne žádný neandrtálec. Navíc ušetříte tisíce litrů vody.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47