Tečou vám čůrky potu? Zkuste tyto babské rady

 Zdraví 
11. května 2018 09:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každé pocení je přirozené, někdy může značit i zdravotní problémy Shutterstock
Když přijdou letní vedra, potí se skoro každý. Někteří lidé se ale potí za každého počasí, a to dokonce tak, že z nich doslova tečou čůrky potu. A v tu chvíli nepomáhají ani nejdražší deodoranty. Zkuste pár osvědčených babských rad.

Příčin přílišného pocení může být opravdu spousta, dost často to může být i známka nějakého závažnějšího problému. Například je signálem potíží se štítnou žlázou, ledvinami, ale také například může předpovídat cukrovku nebo tuberkulózu. Na začátku je dobré si mírně přizpůsobit výživu a pak také můžete zkusit i některou babskou radu. Nicméně, pokud nic z toho nezabere, je vhodné navštívit lékaře, který vám udělá testy a stanoví vhodnou diagnózu.

Omezte kávu

Určitě prospěje zařadit do pravidelného jídelníčku vločky, otruby, lískové ořechy a zelí. Během týdne byste také měli využít kakao, mák a podmáslí. Rozhodně se snažte do těla dostat trochu více hořčíku a pokud možno trochu omezit pití kávy, černého čaje (nápojů s kofeinem obecně) a koření. Jídlo a pití pokud možno nejezte a nepijte úplně horké. Pokud máte problém s výraznějším zápachem potu, tak omezte tuky a také pórek, cibuli a česnek. A rozhodně neomezujte tekutiny.

Magická šalvěj

Již naše babičky věděly, že šalvěj je magická rostlina, která může pomoci i s pocením. Šalvěj můžete vyžít i ve formě odvaru. Budete potřebovat 1 lžíci listů této bylinky, 1/2 lžíce ořechových listů, 1/2 lžíce přesličky, 1/4 lžíce meduňky, 1/4 lžíce řebříčku. Byliny dejte do půl litru vroucí vody a tři minuty je povařte. Odvar nechejte vychladnout, přeceďte a vypijte ráno a večer. Ze šalvěje si můžete dělat i koupele.

Nadměrné pocení rukou

Spařte 20 g sušené šalvěje lékařské vroucí vodou, nechte 10 minut vyluhovat a sceďte. Jakmile je nálev příjemně teplý, namáčejte v nálevu ruce asi 20 minut. Provádějte 3x týdně. 

Nadměrné pocení nohou

Připravte si lázeň ze stejných dílů listu šalvěje lékařské, ořešáku vlašského a natě přesličky rolní. Povařte ve 250 ml vody 1 lžíci směsi asi 5 minut. Sceďte a nalijte do 2 litrů teplé vody. Koupel provádějte 20 minut. Horkou koupel zakončete ponořením nohou na půl minuty do ledové vody. Nohy neutírejte, ale zabalte je na 10 minut do teplé bavlněné látky.

Koupel z dubové kůry

Dubová kůra se užívá v tradičním léčitelství ke koupelím, které působí protizánětlivě, napomáhají při omrzlinách, zklidňují kožní záněty a odstraňují nadměrné pocení. Připravte si 30 – 40 gramů sušené dubové kůry a tu po dobu pěti minut povařte v litru vody. Výluh přidejte do koupele. Dubová kůra má i další využití, o kterém jsme psali zde.

Očistná koupel 

Základem této koupele je hořká sůl a cypřišová, zázvorová a grapefruitová silice. ¼ kila hořké soli, 3 kapky cypřišové silice, 3 kapky grapefruitové silice a 3 kapky zázvorové silice si připravíme společně s jednou lžící vodky nebo plnotučného mléka. Začněte napouštět vanu horkou vodou, přičemž přidejte hořkou sůl. Když se vana naplní, přidejte ještě silice, mléko nebo vodku. Promíchejte, aby se silice i sůl v lázni dobře rozprostřely. V této koupeli setrvejte po dobu 15 až 30 minut. Tělo poté opláchněte ještě chladnou vodou.

Bylinkové tělové pudry

Vyzkoušejte výborné účinky pudů, které absorbují pot, zabraňují odírání a zmírňují případné zanícení pokožky. Vyrobit si je můžete i doma.

Jednoduchý tělový pudr

Jeden šálek kukuřičného škrobu provoňte deseti až třiceti kapkami libovolné silice. Směs mezi prsty promíchejte a můžete ihned použít.

Osvěžující tělový pudr

Připravte si 50 gramů maranty nebo kukuřičného škrobu, dvě polévkové lžíce bílého kosmetického jílu, sedm kapek levandulové silice a sedm kapek grapefruitové silice. Marantu nebo kukuřičný škrob promíchejte s kosmetickou hlínou. Po kapkách přidejte silice a vše prsty promíchejte. V uzavřené nádobce vše uskladněte a nechte několik dnů odležet. Silice i pudr se tak překrásně provoní a pak už můžete používat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008