Použijte koření jako lék. Které použít na prevenci rakoviny?

 Zdraví 
12. května 2018 07:43 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I obyčejný kmín má velké účinky na naše zdraví Shutterstock
Ne každému vyhovuje každé koření. Ale odmítat koření a zdůvodňovat to jeho zdravotní závadností není vůbec na místě. Máme zajímavé informace o tom, jak můžete pomocí koření zlepšit svůj zdravotní stav.

Koření se odpradávna používá jako přísada do pokrmů. Zlepšuje jejich chuť, ale často je naši předkové používali i proto, že si tak zlepšovali trávení. Vedle těchto účinků má koření také mnoho dalších blahodárných vlivů. Nevyhýbejme se mu, ale naopak se snažme koření využít ve svůj prospěch.

Trávicí problémy

Mezi nejběžnější trávicí problémy patří nadýmání a pocity těžkosti a plného břicha. Vedle toho mohou různé pokrmy vyvolávat též zácpu nebo průjem. Tomu všemu umí koření čelit a byla by chyba ho nepoužít. Mezi typické druhy patří kmín, který brání nadýmání. Podobně se hodí používat kopr, koriandr, majoránku, skořici, papriku, rozmarýn, šalvěj, bazalku a tymián. Velkým pomocníkem pro trávení je pepř. Jeho ostrost cítíme jen v ústech. Dál už pouze prospívá.

Menstruační bolesti

Při menstruačních bolestech či bolestech, které jsou způsobeny křečemi v břiše, nám pomůže kmín. Podobně zafunguje i koriandr. Výborná je také petržel, která upravuje menstruační cyklus.

Psychické působení

Mnoho koření má také efekt na naši psychiku. A to kladný. Například anýz může přinést až euforické pocity. Podle některých zdrojů má prý dokonce vliv na mužskou plodnost. Skořice zase zlepšuje naši paměť a povzbuzuje činnost mozku. Chilli papričky umí omezit bolesti hlavy.

Rakovina

Některé druhy koření se podílejí i na prevenci nádorových onemocnění. Toto působení se předpokládá u chilli papriček. Významně ovlivňuje množství rakovinotvorných látek při přípravě masa tymián. Obzvlášť se mluví o jeho vlivu na rakovinu prsu a kůže.

Dech

Koření má i svou charakteristickou vůni. Někdy nemusí být pro všechny příjemná. Možná jste ale nevěděli, že svěžího dechu můžete dosáhnout tak, když během dne rozkoušete několik kuliček jalovce. Toto koření ostatně pomůže i proti pálení žáhy, artritidě a revmatismu. Proto zápachu z úst hodně pomáhá i žvýkání čerstvé petržele. Hodí se i tymián. U toho si ale dejte pozor na předávkování.

Kašel

Mnohé přísady do jídel mají vliv i na dýchací soustavu a usnadňují odkašlávání. Určitě v případě potíží použijte majoránku. Pochopitelně využijte také skořici. Zázvor je známý a netřeba ho příliš připomínat. Více informací o zázvoru najdete třeba ve starším článku zde. Samozřejmostí je šalvěj.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve