Pozor na otravu šťávou z červené řepy

 Zdraví 
22. května 2018 11:18 / Bronislava Silná
  1
📷
3 fotografie v galerii
Čerstvá šťáva z řepy někdy způsobí silnou nevolnost Shutterstock
Červená řepa patří mezi oblíbené a velmi zdravé potraviny. V mnoha článcích se vyzdvihují její skvělé účinky na zdraví. Možná ale nevíte, že může způsobit také otravu. Máme zajímavé informace.

Červená řepa je zelenina, která je bohatá na různé vitaminy. Je plná stopových prvků, má dost energie a její léčivé účinky si troufnou dokonce na léčbu nádorů. O tom všem se můžete dočíst například v článku zde. Věděli jste ale, že ne vždycky musí její konzumace dopadnout dobře? Následující informace by vás neměly odradit od pití této zdravé šťávy a už vůbec ne od konzumace řepy v nejrůznějších podobách. Je ale dobré vědět, že ne vždy musí vše dopadnout bez následků a snažit se potížím předejít.

Od nevolnosti až k bolestem hlavy

Problém při pití šťávy z červené řepy nastává při konzumaci šťávy, která neprošla tepelnou úpravou. Je plná vitaminů a enzymů. Někteří lidé ale větší množství šťávy nesnášejí. Obvykle se uvádí, že snesitelnou hranicí je 100 ml čerstvě vylisované šťávy z červené řepy. Co je nad to, může způsobit problémy.

Potíže se obvykle dostaví velmi rychle. Zhruba 5 – 10 minut od požití nastoupí zhoršující se potíže, které mají nejčastěji charakter nevolnosti, zvracení, prudkého nafouknutí břicha, malátnosti, křečí v břiše či dokonce bolestí hlavy. Někteří postižení uváděli i následný průjem, ale to nebývá pravidlem. Častěji se potíže vyskytují při pití šťávy na lačno. U některých osob trvají potíže třeba jen hodinu. Jiní zápasí s nevolností půl dne. Situace se vyznačuje prudkým nástupem potíží a jejich značnou intenzitou. Žaludek, který se stahuje ve snaze zbavit se nevhodného obsahu, je potom celý rozbolavělý.

Příčiny

O příčinách se mnoho neví. Nejedná se o klasickou potravinovou alergii, neboť mnohé osoby, které prodělaly tyto potíže, v minulosti konzumovaly řepu bez následků. Nejedná se ani o kontaminaci bakteriemi, neboť u mnoha osob se průjem nedostaví. Problémy se objeví u řepy z bio zemědělství stejně jako u řepy ze supermarketu. O problémy s hnojením nebo s plísněmi patrně nepůjde. Nejčastěji se objevil společný rys pití na lačný žaludek.

Doporučení

Držte se doporučeného limitu a pijte jen do 100 ml čerstvé vylisované šťávy z červené řepy. Nepijte ji nikdy na lačno. Pokud byste ji potřebovali na lačno pít, snažte se ji obratem zajíst. Když se potíže objeví, zkuste se přinutit sníst alespoň malé množství něčeho, na co máte největší chuť. Pokud už zvracíte, pijte mátový čaj a snažte se dočkat zlepšení zdravotního stavu. Máte-li problémy opakovaně, přestaňte čerstvou šťávu používat. Vařená řepa obvykle nevadí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve