Využijte banán jako lék. Kde všude pomáhá?

 Zdraví 
24. května 2018 09:12 / Bronislava Silná
  17
📷
4 fotografie v galerii
Banány jsou chutné a léčivé Shutterstock
Banány patří k oblíbenému ovoci, které je dnes běžně dostupné. Víte ale, že banány mají také obrovské účinky na naše zdraví? A víte, kdy je nejlépe využít, případně kdy je zase vynechat? Máme pro vás důležité informace.

Banán je ovoce bohaté na vitaminy řady B a také na draslík. Obsahuje ale celou řadu dalších látek a také je bohaté na vlákninu a samozřejmě také energii. Banán je totiž velmi sladký a obsahuje hned tři druhy cukrů – fruktózu, glukózu a sacharózu.

Energie

Banán je vhodnou svačinou pro všechny, kdo musí vydávat značné množství energie a chtějí svačit zdravě. Jeden banán vystačí na 45 minut intenzivního tréninku. Hodí se ale jako přirozený zdroj sacharidů v situacích, kdy jich máme nedostatek a potřebujeme je tělu dodat. Energie ukrytá v banánu se uvolní poměrně rychle. Díky obsahu vlákniny ovšem nezpůsobuje takový nárůst krevního cukru.

Zažívání

Banány jsou známé svými pozitivními účinky na naše zažívání. Doporučují se při různých dietách. Dají se používat na zklidnění žaludku. Mají totiž účinek proti pálení žáhy. Jsou velmi vhodné při žaludečních vředech. Upravují ovšem také činnost střev. Pro svůj obsah vlákniny bojují proti zácpě. Mají dobré účinky při kocovině.

Nervy

Kombinace přirozených cukrů a vitaminu B vede k dobrým účinkům na naši nervovou soustavu. Navíc mají banány látku, která se jmenuje tryptofan. Ta se v našem těle přeměňuje na serotonin a ten působí pocit spokojenosti a štěstí. Banány proto působí i proti různým depresím a pocitům neladu a nespokojenosti. Pokud vás zajímají i jiné zdroje vitaminu B, přečtěte si třeba velmi zajímavé informace o droždí, které najdete v článku zde.

Draslík

Obsah draslíku, na který jsou banány bohaté, pomáhá snižovat krevní tlak. Draslík také stimuluje mozkovou činnost, takže se snáze učíme nebo vykonáváme psychicky obtížnější úkoly. Draslík je ovšem nežádoucí při vážných nemocech ledvin, takže pro tyto pacienty se konzumace banánů nedoporučuje.

Zuby

Pomocí vnitřní strany slupky od banánů si můžete vybělit zuby. Stačí důkladně třít zuby po dobu asi dvou minut a samozřejmě postup opakovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47