Svědí vás v uších? Konzultaci u lékaře raději neodkládejte

 Zdraví 
03. června 2018 08:15 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Poměrně častý jev, který by neměl být podceňován Shutterstock
Každý to jistě někdy zažil. Ten neodkladný pocit, že se zkrátka musíte v uchu podrbat prstem nebo vatovou tyčinkou, jinak se zblázníte. Ulevit si od nepříjemného pocitu poškrábáním je však nejhorší věc, kterou můžete udělat, kvůli možnosti infekce a navíc se vám uleví jen dočasně. Zbavit se otravného svědění můžete naštěstí i jinak.

Svědění uší nemusí znamenat vážný zdravotní problém, ale pokud vás obtěžuje dlouhodobě, měli byste se o jeho původu poradit s lékařem. Po vyšetření s největší pravděpodobností dostanete léky k omezení svědění, a pokud je příčinou ušní infekce, předepíše vám lékař antibiotika.

Někdy se jedná o pouhý přebytek ušního mazu, který lékař vyčistí speciálním nástrojem a bude po problému. Jindy však nemusí být zprávy tolik příznivé a návštěva lékaře je tudíž neodkladná.

Proč nás svědí v uších

Svědění v uších existuje dvojího druhu, a to buď na vnitřní straně zvukovodu, nebo na vnější straně ucha. Nejčastějšími důvody, proč ucho svědí, jsou tyto:

  • nadměrné množství ušního mazu – jeho nadměrné hromadění může způsobovat blokaci ušního kanálu a způsobovat tak podráždění či svědění
  • nedostatečné množství ušního mazu – naopak nedostatečná produkce ušního mazu může způsobovat vysychání kůže zvukovodu, které vede k pocitu svědění
  • plísňová infekce – ani ucho se někdy nevyhne plísňové infekci, zejména v případě, že je uvnitř ucha hodně vlhkosti (což se děje v případě, že jsou vaše uši často vystavovány vodě)
  • náušnice a jiné šperky – ve šperkařství se často používá nikl, který je významným alergenem a pokud jste na něj hákliví, můžete si způsobit podráždění ucha
  • infekce horních cest dýchacích
  • dále pak: svrab, neštovice, spalničky, pásový opar, lupénka, ekzém, štípnutí hmyzem

Doprovodné příznaky svědění

S nepříjemným svěděním uší se často pojí i další projevy. Někdy jsou jimi krusty, strupy nebo šupiny na vnější straně ucha, ale častá je i přítomnost vyrážky či zarudnutí, zčervenání nebo otoky ucha. V případě alergie se dostaví kýchání, rýma či oteklé oči. Pokud se však dostaví hnisavý nebo vodnatý výtok z uší, bolestivost ucha na dotek, nebo je ucho teplé, s návštěvou lékaře neváhejte.

Jak si rychle pomoci doma

Nejdůležitější prevencí je o uši správně pečovat. Pravidelně si je proto čistěte, abyste zabránili hromadění ušního mazu. K čištění používejte vatové tyčinky, které ovšem nikdy nezavádějte hluboko do zvukovodu. Více jsme o správném čištění uší psali zde. Před samotným čištěním si do ucha nakapejte několik kapek přírodního oleje, aby se ušní maz rozpustil a šel dobře odstranit.

Jestliže pociťujete nepříjemné svědění vnitřního ucha, nakapejte si do uší několik kapek olivového oleje, který podráždění pomůže uklidnit. Také si můžete do ucha kápnout trochu česnekového oleje, který vás zbaví plísní a jiných bakteriálních infekcí. Účinný je ale také ocet zředěný stejným dílem vody – do ucha si pro úlevu kápněte dvě kapky roztoku, který užívejte maximálně po dobu tří dnů.

Návštěvu lékaře neodkládejte

Na nic nečekejte v případě, že vás svědění trápí neustále, jelikož může být příznakem infekce nebo vážného ucpání zvukovodu. Svědění také může způsobit dočasnou ztrátu sluchu, rozvoj chronické infekce, nebo poškození kloubní chrupavky a kostí lebky a vnějšího ucha.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47