Břečťan není jen popínavá rostlina. Už jste slyšeli o jeho léčivých účincích?

 Zdraví 
05. června 2018 08:17 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Břečťan by na seznam léčivých rostlin zařadil málokdo Shutterstock
O zdraví prospěšných bylinách a rostlinách slýcháme neustále, ale zařadili byste na jejich seznam i břečťan popínavý, který je lidově známý také jako zimolez? Pokud víte, jak jej používat, může se na zlepšení vašeho zdraví skutečně výrazně podepsat.

K využití léčebných účinků břečťanu je nejlepší sbírat mladé listy, které nám stálezelený keř nabízí v průběhu celého jara i léta. Můžete z nich poté připravit čaj proti kašli, obklad, kúru proti hemoroidům nebo třeba protiplísňovou koupel nohou či břečťanovou tinkturu. Pomůže vám ale i při spálené pokožce a zatočí se ztvrdlou kůží na patách.

Břečťan má i při konzumaci malého množství silné účinky a navíc je velmi dobře snášenlivý. Léčiva z listů břečťanu jsou proto vřele doporučována, a to dokonce i v pediatrii. Pokud vás více zajímá domácí medicína, čtěte: Přírodní produkty na zklidnění nervů si můžete vypěstovat na zahradě i v truhlíku.

Léčivé saponiny

Jakožto léčivá droga se využívají listy břečťanu, ale rovněž kvetoucí nať. Listy se musí následně důkladně usušit, jelikož jsou náchylné na plesnivění. Po důkladném usušení obsahují saponiny, které působí protizánětlivě, zkapalňují hlen a při zevním použití působí i proti plísním. Saponiny z listů získáte rovněž macerací. Usušené listy obsahují ale také flavonidy, které pomáhají při uvolnění sekretu a při křečích.

Zdraví prospěšné účinky

Kromě toho, že břečťan pomáhá uvolňovat hleny a přináší úlevu od kašle, se využívá rovněž při bolestech žlučníku, dně a revmatismu. Má také pozitivní vliv na činnost jater a využívá se k úpravě menstruačního krvácení. Z těla rovněž odstraňuje nežádoucí bakterie, viry a plísně. Můžete jej ale použít i zevně, a to při kožních problémech, jakými jsou například ekzémy, drobné popáleniny, lupy a spálená pokožka od slunce. Ženy jistě uvítají, že pomáhá odstranit i celulitidu.

Dobrý na kašel

Břečťan popínavý má sekretolytický a mírně sedativní účinek. Při vnitřním užívání je tudíž vhodný při chronických zánětech dýchacího traktu a jako prostředek k odkašlávání při zánětu průdušek či astma. Macerát z břečťanu rozpouští hlen, zmírňuje křeče, dodatečně tlumí kašel, ale přitom nebrání vykašlávání. Díky této vlastnosti se vám uleví i v noci a kašel vás již nebude budit ze spaní.

Pozor na jeho toxicitu

Ve vyšších dávkách však může dojít až k otravě. Nikdy byste proto neměli břečťan užívat dlouhodobě a překračovat dávkování. Máte-li vážnější zdravotní komplikace, raději konzultujte užívání břečťanu se svým lékařem. Dávejte také pozor na bobule, které rozhodně nejsou určeny ke konzumaci. Už spolknutí jen několika kusů způsobuje zvracení a průjem.

V jaké formě břečťan užívat?

Břečťanový čaj

Lžičku sušených, rozdrolených listů přelijte šálkem vařící vody a nechte luhovat asi deset minut. Sceďte, oslaďte medem a teplé vypijte. Nikdy ale nepijte více než dva šálky denně.

Masážní olej proti celulitidě

Hrst čerstvých listů a 1 větvičku rozmarýnu nasekejte nahrubo, vložte do sklenice, která se dá uzavřít, a zalijte půl litrem olivového oleje. Nechte luhovat alespoň dva týdny na teplém místě, sceďte a zbytky listů dobře vymačkejte. Poté přelijte do tmavé lahve. Každý den poté masírujte olejem problémové zóny.

Břečťanová tinktura

200 gramů nakrájených čerstvých břečťanových listů zalijte 70% lihem a nechte odpočívat dva týdny. Poté sceďte a můžete začít používat.

Proti plísní nohou

Polévkovou lžíci dobře usušených listů přelijte půl litrem vařící vody. Nechte vychladnout a poté přilijte do nádoby, do které nalijte ještě dva a půl litru vody. Koupel nohou si dopřávejte alespoň deset minut.

Pomoc při spálení

Sluníčko je zrádné a ani se nenadějete a vaše kůže jen hoří. V tomto případě dejte čerstvé listy na pět minut do vroucí vody a pak je přikládejte na zrudlou pokožku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47