Máte alergii na slunce? Možná za to může jídlo nebo opalovací krém

 Zdraví 
30. května 2018 12:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepříjemná svědivá výražka umí pokazit celou dovolenou Shutterstock
Stačí vám strávit malou chvíli na slunci a už vám vyskočí nehezká vyrážka? Možná, že to není sluneční alergie, jak se celou dobu domníváte. Důvodů může být víc.

Každý rok můžeme v létě potkat víc a víc lidí s divnou červenou vyrážkou v dekoltu, na rukách nebo i na nohách. Při alergii se totiž v těle tvoří nadměrné množství protilátek, které při vniknutí alergenu do těla vyvolají obrannou reakci. Ne vždy ale musí jít vyloženě o sluneční alergii. Klidně takto může vaše pokožka reagovat na kombinaci slunečního záření a jídla. Existuje několik takových typů podráždění.

Fotoalergická reakce

Tato nepříjemná vyrážka vzniká vzájemným působením UV slunečního záření a látky, které jste předtím snědli. Může se jednat jak o jídlo, jako je celer, petržel, citrusové plody, třezalka, ale také Earl Grey čaje nebo sladila. Reakci však mohou vyvolat některé druhy léků, jako jsou diuretika, antibiotika, antirevmatika. Proto, pokud berete některé z léků, vždy si dobře přečtěte příbalový leták, který by měl varovat před pobytem na slunci. 

Polymorfní sluneční dermatóza

Projevuje se pupínky a červenými svědivými fleky. Obvykle se objevuje na dekoltu či ramenou, tedy na částech těla, které nejsou zvyklé na sluneční paprsky. Za reakci mohou UVA paprsky a občas pomáhá zvýšit příjem betakarotenu v ovoci a zelenině nebo i v potravinových doplňcích.

Akné Mallorka

Často se tato reakce může zaměnit s obyčejným akné. Vzniká na kůži vystavované slunečnímu záření ve spojení s užitím určitých chemických látek v opalovacích krémech či kosmetických přípravcích.

Opalovací prostředky

Paradoxně, problémy vám mohou způsobit i samotné opalovací přípravky, které mohou vyvolat kožní alergickou reakci. U opalovacích přípravků by člověk očekával, že hlavním alergenem budou filtry. Ale není tomu tak. Nejčastějším zdrojem alergických potíží bývá parfemace ve výrobcích, proto je ideální vsadit na přípravky, které jsou zcela bez nich. Dalším známým dráždidlem bývají konzervanty, zejména parabeny. Díky nim se v přípravcích nezačnou množit bakterie, proto je kosmetika musí obsahovat. Přemýšlíte, jestli si letos koupíte olej nebo krém na opalování? O tomto tématu jsme více psali zde.

První pomoc

Pokud se alergická reakce na pokožce objeví, vezměte si antihistaminika, která jsou volně prodejná v lékárnách. Pokud vyrážka mokvá, pomůže tekutý nebo obyčejný dětský pudr. Pozor, neměl by být parfemovaný, aby nedráždil. S dalším opalováním opatrně. Zkuste si postižená místa co nejvíc chránit před sluncem. Ideálně lehká košile či tunika z přírodního materiálu. Určitě je dobré navštívit kožního lékaře nebo alergologa a poradit se s ním. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve