Překvapivé využití petroleje k léčení

 Zdraví 
01. června 2018 09:42 / Bronislava Silná
  1
📷
3 fotografie v galerii
Petrolej není jen na svícení a do leteckých motorů Shutterstock
Petrolej je známý jako prostředek k hoření petrolejových lamp či různých kempingových vařičů. Že by se s ním dalo léčit? Máme překvapivé informace.

Petrolej, který je nestálý a těkavý jako benzín, je v našich oblastech na ústupu. Byl objeven před více než sto padesáti lety a od té doby sloužil k mnoha účelům. Především na topení a svícení. Tak je také ještě v některých částech světa využíván doposud. Také se využívá jako palivo do některých leteckých motorů a jako aditivum do benzinu. Petrolej se vyrábí také v lékařské kvalitě. A jsou země, kde na něho nedají dopustit.

Hubení vší

Možná i vy vzpomenete na záběry ze starých filmů, kdy se vši běžně hubily právě petrolejem. Postup byl velmi jednoduchý. Vlasy se ostříhaly či oholily a na hlavu se nanesl petrolej, či ještě lépe – hlava se zabalila do ručníku napuštěného petrolejem. Tento „zábal“ rozhodně žádná veš nepřežila. Někdy to vypadalo tak, že nepřežije ani hostitel vší, ale obvykle vše dobře dopadlo. Byl to levný, účinný, i když poněkud brutální způsob.

Artritida

V mnoha oblastech světa se používá petrolej jako lék na artritidu. K tomu je zapotřebí ještě několika dalších ingrediencí. Petrolej se používá v kombinaci s citronem, kdy se citron nechá namočený v petroleji a pak se používá k potírání a masáži postižených kloubů. Jiný recept využívá lékařský petrolej v kombinaci se solí. Směs, vlastně hustá solná kaše, se nanáší na klouby i namožené svaly. Dá se použít i na rány. Setkáte se s touto léčbou hlavně v Asii.

Plíseň a lupy

Lékařský petrolej se dá využít i na řešení různých plísňových projevů na kůži. Petrolej řeší i tzv. atletickou nohu, což je plíseň, která se objeví pod nehtem namoženého palce u nohy. Ale petrolej pomůže vyřešit i další plísňové projevy. Nejčastěji se s nimi setkáváme na končetinách a potom ve formě lupů ve vlasech a dalších částech těla, které jsou pokryty vousy nebo chlupy. Tyto projevy dokáže petrolej naprosto vyléčit.

Bolesti v krku

Lékařský petrolej je sice také jedovatý, ale přesto sloužil k desinfekci sliznice krku. Nanášel se pírkem. Dnes by se dal využít i malý rozprašovač. Vedle tohoto řešení se využívala i metoda, kdy se pár kapek lékařského petroleje dá na kostku cukru a ta se nechá rozpustit v ústech. Účinky petroleje jsou srovnatelné s účinky jódu. Pokud dáváte přednost přece jen mírnějším metodám, můžete si o bolestech v krku přečíst raději článek zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve