Oxidační stres je důvodem mnoha závažných nemocí. Jak se před ním chránit?

 Zdraví 
04. června 2018 09:40 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak ovlivňuje oxidační stres lidský organismus a jak se před ním chránit? Shutterstock
V současnosti se s pojmem oxidační stres setkáváme stále častěji. Tento stav v organismu totiž může negativně ovlivnit zdraví jedince. Výrazně zvyšuje riziko vzniku řady onemocnění. Oxidační stres se může podepsat pod více typů rakoviny či diabetes.

Kdy tento stav vzniká, jak ovlivňuje lidský organismus a jak se před ním chránit?

Co je to oxidační stres?

Oxidační stres (někdy se mu říká také oxidativní) je stav, který v našem těle vzniká jako důsledek nerovnováhy mezi antioxidační kapacitou buňky a množstvím volných radikálů. To znamená, že v organismu začínají převládat škodlivé látky, kterými jsou právě volné radikály, nad prospěšnými látkami, a to především antioxidanty. Jelikož mají v těle převahu škodliviny, dobré látky nejsou schopny je dostatečně rychle neutralizovat či odstraňovat z těla.

Za příčinu vzniku oxidačního stresu se obecně považuje vysoká hladina reaktivních kyslíkových částic, takzvaných ROS. Do této skupiny řadíme zmiňované volné radikály, ale i řadu dalších, podobně účinkujících látek, jako je například peroxid vodíku.

Tyto látky se přitom v těle běžně vytvářejí, neboť jsou produktem buněčného metabolismu. Jejich množství se však v těle zvyšuje vlivem kouření, stresu či znečištěného prostředí. Pokud získávají v organismu převahu, nastává problém.

Jak ovlivňuje náš organismus?

Pokud v těle dojde ke vzniku oxidačního stresu, samotné buňky jsou v důsledku převahy škodlivých látek velmi rychle napadány a poškozovány. Tělo je přitom nestíhá uzdravovat. V důsledku toho může dojít k narušení buněčných funkcí. Všechny tyto změny v organismu jsou příčinou stárnutí, ale i vzniku různých typů chorob. Oxidační stres se považuje za původce několika onemocnění, a to například Alzheimerovy či Parkinsonovy choroby. Víte, jaký orgán prozradí nástup Alzheimerovy choroby? Čtěte více.

Rovněž se může podepsat pod vznik kardiovaskulárních či plicních onemocnění. Oxidační stres má vliv na rozvoj nemocí trávicího traktu či poruch imunitního systému. Pokud volné radikály začnou napadat a poškozovat i DNA, může dokonce dojít k rozvoji nádorových buněk. Vysoké hladiny zmíněných ROS v těle zvyšují riziko vzniku rakoviny.

Jak se před ním chránit?

Je několik cest, pomocí kterých se dá oxidační stres v těle snižovat. Ke vzniku tohoto stavu totiž výrazně přispívá životní styl člověka. Příčinou rozvoje oxidačního stresu může být například špatná životospráva. Abyste své tělo chránili před výše uvedenými škodlivými látkami, musíte konzumovat pestrou a kaloricky přiměřenou stravu. Potřebné je přijímat dostatek antioxidantů.

Svému tělu dopřejte potraviny, bohaté na vitaminy E, A i C i flavonoidy. Z minerálů je pro tělo v tomto směru důležitý selen, zinek či magnézium. Je nezbytné konzumovat ovoce a zeleninu pravidelně a v dostatečném množství. Organismu bychom měli zajistit i vhodné tekutiny. Pitný režim by měl sestávat především z čisté vody. Jelikož riziko vzniku oxidačního stresu zvyšuje i kouření, je vhodné s ním skoncovat. Na tělo negativně působí i znečištěné prostředí. Pravidelně si proto dopřejte pohyb v přírodě. O tom, jak zvládat stres, jsme psali v jiném článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve