Stopový prvek, který je pro naše tělo důležitý a nenahraditelný. Proč?

 Zdraví 
08. června 2018 09:51 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mangan je důležitý při metabolismu více látek i pro správnou funkci nervového systému Shutterstock
Mangan potřebuje naše tělo jen v malém množství, ale pro správnou funkci organismu je tento prvek jednoduše nenahraditelný. Je důležitý při metabolismu více látek i pro správnou funkci nervového systému.

Proč je mangan potřebný, jak se projevuje jeho nedostatek a ve kterých potravinách se nachází.

Něco málo o manganu

Mangan je chemický prvek, který má značku Mn. Zároveň jde o biogenní prvek, vyskytující se v živých organismech. V lidském těle se vyskytuje převážně v kostech, ale i játrech, ledvinách či svalech.

Jakou funkci má mangan?

  • Má antioxidační vlastnosti a podílí se na mnoha metabolických procesech
  • Je nezbytný pro tvorbu bílkovin, cukrů a tuků
  • Podílí se na metabolismu cholesterolu
  • Zajišťuje, aby tělo správně využívalo vápník, železo i vitamín E.
  • Dostatek manganu v těle posiluje růst svalů a podporuje tvorbu pohlavních hormonů i mateřského mléka
  • Organismus chrání před vysokým krevním tlakem, cukrovkou, artritidou či srdečními chorobami

Nedostatek manganu je problém

Nedostatek tohoto stopového prvku se může projevit zvýšenou hladinou cholesterolu a krevního tlaku, nevolnostmi či svalovými křečemi. Rovněž se mohou objevit problémy s očima, kožní onemocnění či poruchy reprodukčních funkcí.

Doporučená denní dávka manganu je u dospělého jedince přibližně od 2 do 5 mg. U kojících žen by měl být příjem zmíněné látky ještě vyšší.

Co by v našem jídelníčku určitě nemělo chybět?

Ryby

Na mangan jsou bohaté zejména ryby a různí mořští živočichové. Například 100 gramů vařených mušlí obsahuje více než 6 mg cenného minerálu, což je více, než doporučená denní dávka. 

Ořechy

Ořechy jsou rovněž dobrým zdrojem manganu. Sto gramů lískových ořechů obsahuje více než 5 mg této důležité látky. Dopřejte si i vlašské, makadamové či kešu ořechy, mandle i pistácie. Na co všechno pomáhají ořechy? Více se dozvíte v našem jiném článku.

Listová zelenina

Dalším rostlinným zdrojem manganu je listová zelenina. Obsahuje ho špenát, římský salát, rukola či kapusta. Mangan najdete i v luštěninách.

Brambory

Dobrým zdrojem manganu jsou i brambory. Ve stogramové porci se nachází v průměru od 0,6 do 1 mg cenného prvku. Brambory jsou kromě toho bohaté na draslík, fosfor, vlákninu či vitamin C. Kromě toho se podílejí na udržování optimální hladiny cholesterolu i krevního tlaku. Dopřejte si je vařené či pečené!

Borůvky

I mezi ovocem se dají najít dobré zdroje manganu. Doporučenou denní dávku důležitého stopového prvku vám pokryje stogramová porce borůvek. O prospěšnosti borůvek jsme psali v jiném článku. Ty jsou navíc bohaté na vitamin C, draslík, vápník i hořčík. Mangan vám doplní i jahody, ostružiny či maliny. Kromě toho se nachází i v ananasu či avokádu. 

Celozrnné potraviny

Mangan je bohatě zastoupen ve většině celozrnných potravin. Dva plátky celozrnného chleba obsahují v průměru 1,4 mg minerálu. Mangan vám doplní i hnědá rýže, ovesné vločky, pšeničné klíčky či dýňová nebo slunečnicová semena.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve