Pět léků na běžné nemoci, které natrháte na louce

 Zdraví 
19. června 2018 08:13 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léky z přírody jsou zdarma Pixabay
Lékárna je fajn, protože tam seženeme všechno. Ale stojí to docela dost peněz a ještě do sebe ládujeme zbytečnou chemii. Nasbírejte si léky přímo venku. Se stejným účinkem.

Matka příroda věděla při vzniku Země naprosto přesně, co kde zasadit, abychom si mohli v případě nutnosti pomoci. Škoda, že jsme na to dávno zapomněli. Ale těchto pět léků, které jsou prověřeny i tradiční západní medicínou, bychom si měli jít nasbírat. Rostou teď všude.

Třezalka na přepracování i deprese

Jste přepracovaní a šéf vám leze krkem? Máte toho hodně, jste unavení a to vás ještě doma čeká druhá směna, abyste se postarali o rodinu a domácnost. Dlouhodobé zanedbávání odpočinku umí s naším tělem pořádně zamávat. Ale možná jste v práci v pohodě a jen vás trápí nějaké osobní problémy, ze kterých nevíte, jak ven?

Než půjdete do lékárny s předpisem na antidepresiva, vyzkoušejte třezalku tečkovanou. Roste u lesa a na okraji luk skoro jako plevel. Čaj z ní chutná báječně a opravdu funguje. Ne nadarmo je třezalka součástí mnoha léčiv na léčbu lehčích depresí a melancholických stavů. Bylina zlepší náladu tím, že v mozku zvýší hladinu serotoninu – tedy hormonu štěstí. Takových bylinek pro nervy je však více, znáte je?

Kromě toho tahle bylinka skvěle funguje i jako lék na bakteriální a virové infekce. Dokonce podle výzkumů je možné, že by mohla sehrát významnou úlohu při léčbě klasického oparu. Ovšem pozor! Opatrné by měly být uživatelky hormonální antikoncepce. Třezalka totiž může snížit její účinek. A opatrní buďte i v případě, že se chystáte na sluníčko. Třezalka může zvyšovat citlivost na světlo a mohli byste se osypat. Přes léto pijte čaj pouze na noc.

Kopřiva na ekzémy

Čistí tělo a pečuje o zdravou krev i kůži. Naprosto nejlepší je čerstvá, venku natrhaná. Sbírejte ale jen ty vrchní lístky, jsou mladé a mají největší sílu. A na sběr si nezapomeňte vzít rukavice, ať vás nepopálí! Uvařte si z ní čaj a pijte po dobu několika týdnů třeba až pětkrát denně. Účinné látky v kopřivě nastartují nejen látkovou výměnu, ale i činnost ledvin. Při kožních obtížích pak můžete z čerstvých listů uvařit i silný odvar a nalít do vany – zregeneruje pokožku a léčí zánětlivá ložiska a ekzémy. Mimo to působí kopřiva i jako protizánětlivý lék, zastavuje krvácení, snižuje hladinu krevního cukru a v neposlední řadě je skvělá proti nadměrnému pocení.

Kozlík na nespavost

Nemůžete usnout, v noci se budíte a ráno se cítíte jako zbití? Jestli tenhle scénář velmi dobře znáte, je nejvyšší čas s tím něco udělat. Kozlík pěkně vypadá a ještě lépe funguje. Nejjednodušší formou využití je samozřejmě čaj. Bylinu zalít vodou, nechat vylouhovat, scedit a pít. Jeden šálek hodinu před spaním. A klidně si jej doslaďte medem, účinek se znásobí. Kozlík pomáhá i při stavech úzkosti, nervovém vyčerpání, migrénách či těhotenské nevolnosti. Uvolňuje křeče, působí proti nádýmání a reguluje poruchy štítné žlázy.

Ploštičník na menopauzu i andropauzu

Pro ženy i pro muže – to aby náhodou pánové neměli potřebu tento odstavec přeskakovat. Ploštičník je bylinou, která si hravě poradí s hormonálními výkyvy. Ploštičníku se říká rovněž „bylina mládí“ a pro lidi středního a vyššího věku je skoro nepostradatelný. Zlepšuje psychický stav, snižuje nervové napětí, návaly horka i pocení a srovnává hormonální hladiny. Taky umí léčit kašel a oční záněty.

Řebříček na křeče

Přehnali jste to s pitím nebo jídlem? Nebo máte střevní chřipku? Šup ven, utrhněte kus řebříčku, udělejte si čaj, nechte vychladnout a popíjejte. Tahle bylina podporuje vylučování žaludečních šťáv a navíc je opravdovým machrem na veškeré křeče – dokonce i menstruační. Mimo to řebříček tlumí kašel, působí pozitivně na krevní oběh, působí močopudně a podporuje chuť k jídlu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008