Potravina plná úžasných živin, ktérá pomáhá omezit ukládání tuků v těle? Tohle byste nečekali!

KAKAO - šampion pro naše buňky a kardiovaskulární systém!
 Zdraví 
07. ledna 2017 05:03 / Shutterstock
Výzkumy v posledních letech ukázaly, že kakao, základní přísada čokolády, může být dobré a velmi zdravé pro naše tělo. Kakao má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů, které pomáhají proti únavě, při zvýšené horečce, srdečních problémech, anémii, problémy se střevy a ledvinami či dýchacími problémy. Navíc má kakao protizánětlivý účinek.

Čokoláda je plná kalorií, cukru a tuku a proto se jí většina z nás snaží vyhýbat. Ale kakau se vyhýbat opravdu nemusíme! Kakaový strom roste v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky v povodí Amazonky a Orinoka. Lusky kakaovníku obsahují semena (fazole), které jsou bohaté na živiny a tuky. Mohou pomoci omezit ukládání tuků v těle, poskytují dobrou náladu, krevní oběh a chrání buňky.

Kakaový prášek je plný pozoruhodných živin. Jedním z nich je theobromin (jemnější kofein) zodpovědný za lehké mentální stimulační vlastnosti, a který je také přítomen v menší míře v některých z čajů a v yerba mate.

Kakao obsahuje velké množství flavonoidů, což jsou přírodní substance. Ty se nacházejí v rostlinách, v potravinách a nápojích rostlinného původu (např. v jablkách, hroznech, kakau,...). Jedná se o antioxidanty, které naše tělo potřebuje. A kakao je plné antioxidantů!

Tyto rostlinné produkty jsou známé pro své pozitivní účinky na krevní oběh a kardiovaskulární zdraví. V několika významných studiích z posledních deseti let bylo prokázáno, že flavonoidy z kakaa podporují optimální průtok krve, krevní tlak a cholesterol.

Dalším kladem pravidelné konzumace tmavé čokolády je také snížení celkového cholesterolu. Kakao je také plné antioxidantů. Antioxidanty jsou důležité pro sportovce, kteří spalují více kalorií, a tak produkují více volných radikálů v těle.

Obecně platí, že čokoláda obsahující více než 70 procent kakaa je kvalitní a stále chutná dobře. Neslazené kakao můžete také přidávat do vloček nebo jogurtů.

Kvalitní kakao může mít různé odstíny. Od hnědé, ale setkáme se i s odstínem červené s velmi hořkou chutí. Vůně dobrého kakaa je silně aromatická. Špatné uskladněné kakao je bez aroma.

Kakao je potřeba mít na suchém místě se stálou teplotou, protože rychle absorbuje vlhkost. Po otevření musíme kakao skladovat v neprodyšné a uzavíratelné nádobě.

Tak nezapomeňte čím více hořké kakao nebo čokoláda, tím lépe!

📷
1
fotografie
Ema Maxová | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Podvod na diváky? Karel z Prostřena je spolužák vnuka Bohdalky a je to herec!

Zprávy

Merkelová zřejmě vůbec netuší, co se kolem děje. Jak jinak si vysvětlit její slova o budoucnosti Evropské...

Bydlení

Sklo je žádaným prvkem mnoha interiérů

1. Sexy moderátorka zpráv TV Prima čeká miminko! Těhotenství tajila celých 5 měsíců!

2. Krainová sesadila z trůnu Verešovou! Sebrala jí zlaté žezlo!

3. Další rakovina v Beverly Hills 90210! Zákeřnou nemoc přiznal i seriálový Dylan!

4. Americká herečka Eva Mendes se po dlouhé době objevila na veřejnosti. Vypadá skvostně!

5. Aňa Geislerová se rozjela! Pořizuje si jedno tetování za druhým!