Rakovina hrtanu je stále rozšířenější. Hlavní příčinou je dle studií orální sex a střídání partnerů

 Zdraví 
21. srpna 2023 16:21 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Rakovina hrtanu je už sedmým nejrozšířenějším zhoubným nádorem Depositphotos
Rakovina hrtanu je v západní civilizaci stále častějším onemocněním a platí to i pro Česko. Někteří odborníci se dokonce nebojí použít výraz epidemie, když hovoří o rostoucím počtu této závažné nemoci. A co hůř, hlavní příčinou je podle odborníků sex.

Rakovina hrtanu se už dokonce dostala na sedmé místo nechvalně známého žebříčku nejčastějších zhoubných nádorů. Dle studií je hlavní příčinou rakoviny hrtanu je lidský papilomavirus označovaný jako HPV, který je také hlavním důvodem rakoviny děložního čípku. HPV se přenáší pohlavními aktivitami, tedy během sexu.

U rakoviny hrtanu je hlavním rizikovým faktorem počet celoživotních sexuálních partnerů a také časté praktikování orálního sexu. Odborníci dokonce přišli na to, že lidé, kteří mají během života šest nebo více partnerů, s nimiž praktikují orální sex, mají 8,5krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny hrtanu než lidé, kteří orální sex nepraktikují vůbec, nebo minimálně.

Proč ale v poslední době strmě stoupá počet onemocnění rakovinou hrtanu? Studie trendů chování ukazují, že orální sex je velmi rozšířený. Mezi odborníky převládá názor, že většina lidí se virem HPV nakazí, ale žádné zdravotní potíže z toho neplynou. Menší počet lidí se však nedokáže infekce zbavit, pravděpodobně kvůli nějakému defektu v imunitního systému. A toto procento menšího počtu lidí ale v posledních letech dramaticky narůstá

A co je vlastně lidský papilomavirus zač, že začíná být tak nebezpečný? HPV je skupina papilomavirů, který napadá lidské buňky. V lidské populaci se jedná o běžné viry, většina typů nevyvolává žádné známky nebo symptomy onemocnění a infekce sama odezní. Určité typy HPV jsou však původci bradavic na rukou a chodidlech a asi 40 typů HPV je známo jako genitální HPV, které jsou přenášené sexuálním kontaktem. V současné době se dokonce jedná o nejběžnější pohlavně přenášenou infekci. Postihují oblast genitálií a mohou vyvolat změny buněk sliznice děložního čípku.

U lidí, jejichž organismus se určitých typů viru neumí sám zbavit, mohou nastat atypické změny epitelových buněk. To časem může vést k předrakovinným změnám a k samotné rakovině. Týká se to oblastí exponovaných při sexuálním styku, tedy oblast zevního genitálu, análu, krku a mandlí. I když už existuje očkování proti rakovině děložního čípku pro dívky, které ovšem není povinné, chlapci a muži žádnou vakcínu k dispozici nemají. Přitom je rakovina děložního čípku v celosvětovém měřítku druhé nejrozšířenější zhoubné onemocnění u žen mladších 45 let. Vakcínu lze aplikovat i v pozdějším věku, ovšem nic z toho neřeší nebezpeční vzniku rakoviny hrtanu u mužů.

Žádná jiná ochrana proti HPV v současné době neexistuje a počet případů rakoviny hrtanu raketově roste ruku v ruce s tím, jakým sexuálním životem západní civilizace žije. Chráněný sex a vynechání orálního sexu u žen i mužů je dobrou prevencí. Nebezpečná je rakovina hrtanu i v tom, že na rozdíl od většiny dalších nádorových onemocnění nemá dlouho žádné typické příznaky.

Autorský článek, další zdroj: The Sun, www.ncbi.nlm.nih.gov, hpv-college.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?