Akné se nezbavíte jen pravidelnou péčí. Vliv má i strava a telefonování

 Zdraví 
16. června 2022 13:19 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Akné může být ovlivněno mnoha faktory, které vás nejspíš ani nenapadly. Depositphotos
Napadlo vás někdy, co všechno ovlivňuje vaši pleť? Zdaleka to není jen kosmetika, kterou používáte. To, že pleť ničí špatně zvolený make-up, není tak úplně pravda, vždyť mají potíže i muži. Pojďme se společně podívat, co všechno naši pleť zatěžuje a co pro ni můžeme udělat.

Na začátek byste měli vědět, že k akné buď jste, nebo nejste náchylní. Nejde tomu úplně předejít a zabránit. Některé typy akné však způsobují některé faktory, třeba druh cystického akné, které je nejzávažnější formou těchto onemocnění, je ovlivněn hormony. Způsobuje hluboké, zanícené pupínky na obličeji nebo jiných částech těla a může zanechat jizvy. Samotné skvrny mohou být velké a mít v průměru až několik centimetrů.

Stejně tak existuje i mnoho faktorů, které akné samy nezpůsobí, ale mohou ovlivnit jeho průběh. Například pokud si obličej nemyjete, nebo jej naopak myjete stále, akné může nabývat většího rozsahu. Stejně tak produkty péče o pleť ne vždy situaci zlepší. Je v pořádku používat kosmetiku, která pleť čistí, myslete ale na to, že sto lidí, sto chutí, jak se říká. To, co vyhovuje vaší kamarádce, nemusí být vůbec vhodné pro vás, protože každá máte jiný druh pleti. Použitím nesprávných přípravků vznik akné naopak podpoříte.

Akné závisí především na funkci vašich mazových žláz, odumírající kůži a bakteriích. Mazové žlázy produkují olej, který má za úkol bránit vysušení vaší pokožky. Pokud trpíte na akné, máte ho ale moc. Zůstává tak usazený v pórech a ucpává je. Opačný problém je zase nadměrné vysoušení kožních buněk. Ty se tlačí napovrch, kde nahrazují odumřelé, které neustále odpadávají. Hlavním důvodem akné bývají bakterie, které přirozeně žijí na pokožce. Když je pór ucpaný odumřelými kožními buňkami a kožním mazem, kyslík se do póru nedostane. Některým bakteriím se v takových podmínkách daří. V ucpaném póru může jejich populace rychle růst. Bakterie však vytvářejí odpad z mastných kyselin, když tráví olej zachycený v pórech. Odpad dráždí výstelku pórů, což způsobuje zarudnutí a zánět. Bílé krvinky spěchají do pórů v reakci na zánět. Když zemřou, smísí se s odumřelými kožními buňkami a tvoří hnis, čímž vzniká akné. A jak tedy postupovat, abychom tyto záněty zbytečně nepodporovali?

Méně vařte a volte správná jídla

Výzkumy naznačily, že akné může být zhoršeno faktory životního stylu, jako je stres nebo špatně zvolená jídla a nápoje. Nečekejte však, že na seznamu potravin, které nepříznivě ovlivňují pleť, najdete hlavně mastná jídla. Ta nemají vliv téměř žádný. Zato vaření jako takové může stav vaší pokožky ovlivnit dost. Pokud budete trávit hodně času za sporákem, olej, který se odpařuje, vám může způsobit potíže s pokožkou.

Omezte cukry z potravin. Někomu se může zdát zvláštní, že strava má vliv na zánětlivost pleti, v lidském těle ale vše souvisí se vším, jak s oblibou říkají lékaři. Pokud přijímáte velké množství cukrů, dostává se vám rychle do krve. Stav vašeho těla je pak podobný cukrovkářům, kteří si musí píchat inzulín. Pokud je však vaše tělo zdravé, tvoří si jej samo, aby cukry v krvi snížilo. Tím se ale zvyšuje produkce oleje a nastává přesně ten případ, kdy se póry přehnaně mastí, jak potvrzuje studie.

Vhodné jsou tedy potraviny s vysokým obsahem vlákniny, které naopak udržují stálou hladinu cukru v krvi. Zkuste ovesné vločky, fazole, jablka nebo mrkev. Lidé s akné taky mívají nízkou hladinu antioxidantů, na to jsou vhodné ořechy. Mandle nebo arašídy jsou plné vitaminu E a selenu, což jsou látky chránící tělo před infekcemi. Doporučované jsou také olivy nebo losos, protože obsahují omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny a pomáhají tak udržovat pleť pevnou a pružnou.

Stres

Psychická onemocnění a častý stres jsou s akné úzce spojeny a obvykle se objevují jedno s druhým, jak prokázaly studie. Chronický stres způsobuje nárůst stresových hormonů kupříkladu kortizolu. Tím nutí tělo k nadměrné produkci kožního mazu, který se mísí s odumřelými buňkami pleti a bakteriemi, o kterých jme mluvili výše. Pleť je pak náchylnější k hromadění odumřelých buněk. Pokud jste často vystaveni stresu, pokožka ztrácí svou schopnost chránit sama sebe, neboť dochází k narušení její ochranné vrstvy. To vede k potížím jako zanícení a projevy předčasného stárnutí pleti. Stres poškozuje kolagen a způsobuje tak kromě akné i vrásky. Kortizol navíc snižuje přirozenou míru tvorby kyseliny hyaluronové, čímž dochází k dehydrataci pleti. Dehydratace tvoří podmínky pro bakterie způsobující záněty.

Možná příliš často telefonujete

Pokud máte ve zvyku trávit hodiny na telefonu s kamarádkami, může to negativně ovlivnit vaši pleť. Potvrdil to i Joshua Zeichner, ředitel kosmetického a klinického výzkumu v dermatologii v nemocnici Mount Sinai v New Yorku. Možná tomu nebudete věřit, ale na telefonu najdete zhruba osmnáctkrát více bakterií než na veřejné toaletě. Telefon byste proto měli pravidelně dezinfikovat, držet raději dál od obličeje a hlavně netelefonovat déle, než je nezbytné. Chytré mobily se totiž poměrně rychle zahřívají a právě takový horký telefon přitisknutý na tváři z ní dělá ráj pro množení bakterií, které se ze skla mile rády přestěhují na váš obličej.

Podobné problémy mohou způsobovat i brýle. Jestliže je nosíte, může se vám snadno stát, že se vám kůže zanítí v oblasti, kde je pokládáte na nos nebo na spáncích. Brýle přitom stačí čas od času umýt v teplé vodě mýdlem, aby se na nich neusazoval maz.

Autorský článek. Další zdroje: Verywellhealth.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47