Rady a tipy, jak ve zdraví přežít horka. Žádný alkohol a studené pití i jídlo

 Zdraví 
23. června 2022 09:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
V horkém počasí pijte hodně studené vody Depositphotos
Česko zasáhla extrémní vlna veder a není divu, že sanitky mají napilno. Mnoho lidí totiž v horku nedodržuje správný režim a končí s úpalem, úžehem nebo hůř, se srdečními problémy.

Co tedy na horko platí a jak se máme chovat, aby jsme vedra ve zdraví přežili? Samozřejmě, že jedna rada je nad zlato. Nechodit na sluníčko. Ale nelze přeci strávit celé léto v bezpečí chladu domu nebo bytu. Takže jak na to?

Prvním a vlastně nejdůležitějším pravidlem je hodně pít. Samozřejmě, že to neplatí pro alkohol, slazené limonády a vůbec pro veškeré slazené nápoje. Platí to jen a pouze pro vodu, popřípadě pro nápoje bez cukru.

Jakmile si totiž ve vedru dáte alkohol, ať už to bude studené pivo nebo nějaký míchaný drink, zvyšujete velmi šanci na dehydrataci. Studie uvádějí, že pití chlazených alkoholových nápojů nás sice osvěží na pár minut, ale následně nám bude jen hůř. Protože je alkohol diuretický, dostaví se již zmíněná dehydratace. V případě slazených nápojů znovu platí v podstatě to samé. Může přijít dehydratace a studie, které byly v minulosti provedeny dokonce prokázaly, že lidé, kteří v horkém počasí pili slazené nápoje, nakonec v konečném důsledku snášeli horko ještě hůře.

Dietoložka Karissa Deutrom k tomu říká, že "v extrémně horkém počasí se můžeme cítit docela letargicky, a proto toužíme po energetickém drinku v podobě sladkého nápoje. To je důvod, proč se někteří lidé mohou rozhodnout pro sladký nápoj, i když fyziologicky neexistuje žádný důvod, proč bychom vlastně měli pít něco jiného než vodu, abychom zůstali hydratovaní."

Takže pijte vodu v co největším množství, dokonce i tehdy, když nemáte pocit žízně. Voda by měla být zásadně studená stejně jako jídlo, které během dne jíte. Jinými slovy, ve vedrech je lepší jíst menší porce například salátů či ovoce. A pokud máte rádi kávu nebo čaj, rozhodně v horkém počasí nepijte tyto nápoje teplé. Sáhněte po ledové kávě nebo frappé a studeném domácím neslazeném čaji.

Mezi nejlepší jídla pro horké počasí skutečně patří saláty. Takže si místo grilované kotlety raději udělejte mísu zeleného salátu s rajčaty a okurkami. Nevynechejte ani meloun, který vám poskytne extra hydrataci

Pokud jdete na sluníčko, rozhodně použijte správný krém na opalování a hlavu si chraňte kloboukem nebo jinou pokrývkou hlavy. Když zrovna nejste u vody nebo nemáte zahradní bazén, několikrát denně se vysprchujte. A samozřejmě platí, že to nebudete přehánět s nějakými aktivitami, zvlášť, pokud na to nejste zvyklí.

Jakmile se ve večerních hodinách trochu ochladí, nemyslete si, že jste z toho venku. Tělo potřebuje další příděl vody, aby po náročném dni získalo zpět svoji rovnováhu. S pitím alkoholu nebo nějakým sportováním to tedy raději během vlny veder nepřehánějte ani večer.

Autorský článek, další zdroje: NSW Health, SBS

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod