Jak poznat, že jste onemocněli klíšťovou encefalitidou

 Zdraví 
10. srpna 2018 10:14 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drobný tvor šířící nebezpečné infekce Shutterstock
Klíšťová encefalitida je mimořádně nebezpečné onemocnění, které přenášejí především klíšťata, ale i další bodavý hmyz. Infekce začíná zprvu nevinně a připomíná chřipku či nachlazení. Lze ji včas rozeznat? A jakou prevenci proti nemoci zvolit? Čtěte dál.

Pohyb v přírodě, pobyty u vody, návštěvy lesa. To všechno jsou momenty, kdy lze snadno chytit klíště nebo si opatřit nějaké to bodnutí hmyzem. Nejobávanější nemocí, kterou v našich končinách můžete chytit, je právě klíšťová encefalitida. Zatímco borelióza se dá dobře léčit pomocí antibiotik, encefalitida je virovým zánětem mozku. Na antibiotika tedy není citlivá.

Příznaky

Nemoc probíhá ve dvou vlnách. První připomíná chřipku nebo nachlazení. Dostaví se bolesti hlavy a teploty, bolest svalů, kloubů a třeba i nechutenství. Pokud jste onemocněli sami, máte ale šanci již v tomto období nemoc poznat, protože se přece jen budete cítit jinak, než při běžném nachlazení. Především se bude bolest hlavy lokalizovat jinde než obvykle. Budete případně citlivější na světlo či hluk. V první fázi ale zatím jen minimálně. Po třech až pěti dnech tato fáze odezní a budete na tom docela dobře. Možná dokonce půjdete klidně do práce. Pokud máte podezření na encefalitidu, měli byste se do nemocnice dostavit už v první fázi.

Po několika dnech se objeví příznaky znovu, ale s vysokou intenzitou. Jakmile dojde k opětovnému objevení příznaků, měli byste vyhledat infekční oddělení nejbližší nemocnice a nahlásit podezření na klíšťovou encefalitidu. Horečky v tu chvíli budou již vysoké, objeví se ztuhlost šíje, zvracení a zřetelná světloplachost a citlivost na hluky a jiné vzruchy ve vašem okolí. Může se dostavit dvojité vidění, třes a závratě.

Léčba

Nemoc se nedá přímo léčit, ale v nemocnici jsou schopni zajistit, aby se nemoc neposunula do třetí fáze, kdy se u člověka objeví trvalé následky. Děti snášejí onemocnění o něco lépe a následky nejsou obvykle tak velké, jako je tomu u dospělých lidí.

Prevence

Základní a fungující prevencí je očkování. Probíhá formou tří injekcí. Již po druhé je zajištěna obranyschopnost. Člověk si musí očkování platit sám, ale dá se říct, že se vyplatí. Dalším způsobem prevence je udržovat v dobrém stavu svůj imunitní systém. I když je infikovaných klíšťat mnoho, ani přisátí nutně neznamená, že se u vás rozvine onemocnění. Zdravý imunitní systém si totiž s infekcí poradí. Problém nastane u jedinců oslabených – například po nějaké běžné nemoci, nebo u osob starších a dlouhodobě nemocných. Pro zlepšení imunitního systému existuje řada metod. O některých se dozvíte třeba v článku zde. Další prevencí je použití repelentů a kontrola těla po návštěvě lesa či pobytu v přírodě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008