Ověřená a opravdu účinná ochrana před klíšťaty! Tohle úplně nesnáší

 Ostatní 
18. srpna 2018 09:16 / Monika Thomsonová
  27
📷
4 fotografie v galerii
Udělejte si domácí odpuzovač proti klíšťatům Shutterstock
Pokud patříte k lidem, kteří si z procházky v přírodě pravidelně nosí klíště, měli byste být mimořádně obezřetní a dělat vše pro to, aby se vám tento nebezpečný hmyz začal obloukem vyhýbat. Máme pro vás rady, co opravdu funguje.

Klíště je sice malý a nenápadný tvor, ale je zákeřný a život ohrožující. Všichni víme, jaké zlo dokáže tento zákeřný hmyz napáchat, pokud je nakažený. V tom případě nás výrazně ohrožuje klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou.

Pokud nepatříte k příznivcům chemie, máme osvědčený a především zcela jednoduchý recept na tu nejlepší ochranu proti klíšťatům.

Domácí recept proti klíšťatům

Pro přípravu "odpuzovače" klíšťat budete potřebovat lahvičku klasické Alpy (160 ml) a hrst voňavých hřebíčku (přibližně 40 ks). Hřebíček vložte do láhve s Alpou a nechte louhovat několik dní, ideálně týden až dva. Alpu však můžete klidně nahradit i čistou vodkou.

Před každou procházkou do přírody, v sezóně klíšťat, což je od března až do října, si potřete pokožku tímto odpuzovačem, zejména místa od chodidel po boky. O tom, jak rychle a bezpečně vytáhnout klíště, jsme psali v jiném článku.

V případě, že máte doma sušenou levanduli nebo sušený tymián, přidejte je. Jsou to vůně, které klíště opravdu hodně nesnáší.

Jaké aroma ještě klíště nesnáší?

  • citronu
  • limetky
  • pomeranče
  • aloe vera
  • eukalyptu

Pokud tedy máte esenciální olejíčky právě s těmito vůněmi, klidně si jimi před odchodem z domu postříkejte oblečení. Aloe vera můžete aplikovat přímo na pokožku, ať už jako čistý gel z listů rostliny nebo tělové mléko. O přínosech aloe vera jsme psali zde.

V každém případě si však po návratu z přírody důkladně zkontrolujte oblečení, ale zejména pokožku celého těla. Prohlédněte zejména záhyby jako jsou kolenní a loketní  jamky, místa pod prsy, za ušima, stehna v blízkosti hýždí či podpaží.

Pokud chcete mít absolutní jistotu, že se ve vašem oblečení neskrývá žádný nebezpečný příživník, zavěste ho na nějaký čas na přímé slunce. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod