Potřebujete vyvolat nebo naopak oddálit menstruaci? Zkuste na to jít přírodní cestou

 Ostatní 
18. října 2018 08:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příchod menstruace lze ošálit i bez chemie Shutterstock
Zná to snad každá žena či dívka. Někdy vám termín očekávané menstruace z nějakého důvodu absolutně nevyhovuje. Jednou byste ocenila, kdyby perioda přišla dříve, jindy zase později. Obojí lze řešit pomocí bylin či koření.

Je jasné, že nejlepší je, když necháte své tělo řídit menstruační cyklus samo. Ale někdy to opravdu nejde a je třeba přírodě trochu pomoci. Nemusíte hned spěchat ke gynekologovi, zkuste nejprve vyřešit problém bez chemie.

Jak vyvolat menstruaci

Pokud potřebujete menstruaci uspíšit, nebo se nedostavila a chcete ji vyvolat, existuje několik řešení. Vždy se ale nejprve ujistěte, že nejste těhotná. Někdy menstruaci zpozdí také stres nebo nemoc. A co na vyvolání menstruace zabírá?

Horká koupel

Koupel ve vaně naplněné horkou vodou dokáže uvolnit, ale hlavně urychlit krevní oběh – krev proudí tělem rychleji pod větším tlakem. Můžete také vyzkoušet masáž spodní části břicha, a to proudem vody ze sprchy. Pokud doma nemáte vanu, do které byste se naložily, přiložte si na břicho termofor nabo nahřátý ručník. Podobnou službu jako horká vana vám poskytne i sklenka červeného vína.

Zacvičte si

Možná vám to přijde zvláštní, ale fyzická námaha opravdu může menstruaci vyvolat. Nemusíte si naložit jak olympijský sportovec, ale půl hodiny lehčího cvičení či jízdy na kole může udělat své.

Bylinky

Vyzkoušet můžete i některé z bylinek. Ověřte si ale, že jsou pro vás vhodné. Pro vyvolání menstruace se doporučuje pít čaje z třezalky, měsíčku lékařského nebo šalvěje. Zkusit můžete také pupalkový olej, odvar z kontryhele, petržele nebo řebříčku. O tom, jak přírodní cestou zatočit s bolestivou menstruací, jsme psali zde.

Jak oddálit menstruaci

Někdy se můžete naopak ocitnout v situaci, že potřebujete menstruaci o něco oddálit. Třeba kvůli dovolené. I to lze řešit bez chemických přípravků.

Vhodná strava

Věnujte větší pozornost vaší stravě. Týden před plánovanou menstruací na seznam zařaďte maliník a čočku. Dobrých výsledků dosáhnete i popíjením citronové šťávy tři dny až týden před menstruací (třikrát denně). Zvýšený přísun vitaminu C červené dny posune asi tak o dva až tři dny. Ve výjimečných případech se může jednat o dní pět. Mezi osvědčené oddalovače menstruace patří také zelené fazolky. Říká se, že jejich konzumace nejenže dokáže znatelně zeslabit krvácení, ale některé ženy dokonce v daném měsíci nemenstruují vůbec. A pokud hodláte menstruaci oddálit, naopak ze svého jídelníčku vyřaďte česnek, zázvor a papáju.

Masáž prsou

Některým ženám se údajně osvědčila také masáž prsou. Vědecky sice tato metoda prokázána není, nicméně za pokus to stojí. Jediné, co musíte udělat, je masírovat si ňadra krouživými pohyby. Pohybujte se po směru hodinových ručiček a proti směru hodinových ručiček, a to od bradavky k vnějším stranám prsou. Udělejte to asi 200krát denně a můžete prý počítat s pozitivními výsledky.

Koření

Jedním z nejlepších přírodních léků na oddálení menstruace je prý konzumace prášku z lékořice. Lékořice totiž působí na hormony v ženském těle a dokáže tak zpomalit měsíční periodický cyklus. Stačí smíchat asi 3 až 4 gramy lékořicového prášku s rýžovou vodu a dobře promíchat. Směs pijte každý den, a to celý týden před očekávaným prvním dnem vaší menstruace. Hrmony ale lze ošálit i pomocí semínek koriandru. Smíchejte 20 gramů koriandrových semínek s 2 šálky vody a vařte 10 minut na mírném plameni. Až se polovina původního obsahu vody odpaří, máte hotovo. Takto vytvořený nápoj pijte každý den – celý týden před očekávaným prvním dnem vaší menstruace.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod