Co všechno může způsobit nedostatek tekutin

 Zdraví 
17. listopadu 2018 07:57 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dostatek tekutin je pro naše tělo životně důležitý Shutterstock
Přestože existují různé pohledy na to, kolik máme vypít tekutin a jakých v průběhu dne, přece je jisté, že nedostatek tekutin je životu nebezpečný. Ohrožuje nás ale často i nepřímo. Čtěte dál.

Doby, kdy se tvrdilo, že káva nebo čaj se do pitného režimu nezapočítávají, jsou pryč. Člověk, který pije kávu pravidelně, je schopen i z tohoto nápoje tekutiny získat. Podobně tomu je i s čajem. Ale i když si dáme v průběhu dne tři nebo čtyři šálky kávy, nemůže to zdaleka stačit k pokrytí našich potřeb tekutin.

Kolik vypít

Nesnažte se napasovat sami sebe do tabulek, ale počítejte s tím, že v období, kdy se nijak zvlášť nepotíte, byste měli vypít asi dva litry tekutin. Dejme tomu, že litr máte v kávě a čaji, něco málo v polévce a zbytek musíte dodat tělu jinak. Na tekutiny je bohaté i ovoce a některá zelenina. Vzhledem k tomu, že se přece jen trochu potíte, může vaše spotřeba stoupat až ke třem litrům. Nad tuto hranici pijte jen v případě, že vykonáváte opravdu náročnou práci v extrémně horkém prostředí, tvrdě trénujete či máte skutečně vážný důvod. Přemíra tekutin totiž škodí též.

Jak se projeví nedostatek tekutin

Naše tělo má mít zhruba 60 % vody. Když se dostaneme o 4 % níž, tak máme nejen žízeň, ale snižuje se i naše výkonnost, soustředění a dostavuje se ospalost. Už v tomto stavu začínáme ohrožovat sebe i okolí, neboť často ve stavu dehydratace řídíme auto, ovládáme pracovní stroje a koordinujeme složité výrobní procesy.

Dochází také k postupnému zahušťování krve, což namáhá srdce, a navíc hustá krev obtížně prochází přes různá zúžená místa. Zvyšujeme si tak riziko infarktu a mrtvice, což jsou dvě velmi časté příčiny úmrtí. Více zajímavých informací o stavu našeho srdce a ukládání vody najdete třeba v článku zde.

Dehydratace ovlivňuje výkonnost a souvisí s tím i naše schopnost sportovat. Tělo trpí častěji na křeče. Neschopnost cvičit se podepisuje na stavu našeho těla, naše váha narůstá, mohou se dostavit zažívací obtíže. Uvádí se hlavně zácpa, ale není to jediný problém. Často zkrátka zažívání nefunguje, protože není přítomná potřebná voda, která vstupuje do různých chemických procesů v těle. Zahuštěná žluč má větší tendence vytvářet žlučové kameny. Podobně se snáze vytvářejí kameny ledvinové.

Dehydratace ovlivňuje i stav naší pokožky. Ještě zásadnější může být vznik zápachu z úst, který je dán sníženou tvorbou slin. Sliny mají přitom antibakteriální účinky a eliminují působení bakterií v ústní dutině.

Jak pít

Snažte se co největší množství tekutin pojmout díky obyčejné vodě. Vyhýbejte se sladkým nápojům a sirupům. Také s džusy zacházejte opatrně, použijte je zejména, když potřebujete současně rychle doplnit energii. Pijte po menších dávkách během celého dne. Mějte přehled o tom, kolik vypijete. Jestliže vypijete méně než litr vody kromě kávy a čaje, něco bude špatně. Máte-li možnost, nechte si obsah vody změřit. Orientačně pomohou i chytré váhy, které na základě elektrického odporu těla určují také přibližný obsah tuku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod