Domácí studnice zdraví: Hotová je během tří dnů

 Zdraví 
09. srpna 2019 15:48 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Klíčky fazolí mungo jsou nenahraditelnou studnicí zdraví prospěšných látek Shutterstock
Fazole mungo jsou původem indická luštěnina, která si postupně nachází cestu i do našich středoevropských jídelníčků. Malé zelené kuličky, na první pohled připomínající podlouhlá semena hrášku, se vyznačují specifickým aroma, nezaměnitelnou chutí a především jsou zásobárnou cenných látek.

Tyto, pro nás zatím stále poněkud exotické luštěniny, přinášejí našemu organismu i celou řadu zdraví prospěšných látek. A protože je jejich pěstování velmi snadné můžete si i vy vypěstovat vlastní mungo klíčky a uvidíte, že jim rychle přijdete na chuť.

Studnice zdraví prospěšných látek

Klíčky fazolí mungo jsou nenahraditelnou studnicí zdraví prospěšných látek. Naklíčená semena fazolí mungo by proto neměla chybět na našich talířích, jakmile je to jen trochu možné.

Co klíčky obsahují?

  • cenné bílkoviny
  • minerální látky (vápník, hořčík, železo či draslík)
  • vysoký obsah vlákniny
  • takřka všechny vitaminy skupiny B

Jak na správné klíčení

Vypěstovat si vlastní klíčky není nic těžkého, během několika málo dní přitom získáme za minimální námahu doslova poklad nedocenitelné hodnoty. Pro naklíčení použijte hrst zakoupených mungo fazolí, které důkladně propláchněte a přes noc umístěte do misky s vodou, tak aby bylo každé semeno ponořeno.

Posléze vodu slijte a fazole nechte klíčit na navlhčeném ubrousku nebo vatě. Důležité je pouze pravidelně kontrolovat, že fazolky jsou stále dostatečně vlhké a v případě potřeby průběžně pokropit.

První klíčky se objeví již během několika málo dní. Jak moc naklíčit své fazolky necháte, to už záleží jen na vás. Čím více zelených výhonků se objeví, tím jsou klíčky dekorativnější a lépe vyniknou jako ozdoba různých salátů. Nejvyšší obsah cenných látek se však v semínkách nachází v ranějších fázích klíčení, kdy klíčky ještě nestihly intenzivně zezelenat. Nakličte si i jiná semínka. Během chvíle pak s nimi připravíte výživná a zdravá jídla za pár korun.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod