Lahůdková zelenina, která úžasně pročistí vaše tělo

 Zdraví 
12. srpna 2019 08:44 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Artyčok výborně chutná a výrazně prospívá našemu organismu Shutterstock
Ochutnali jste už někdy artyčok? Pokud ne, tak byste to měli rychle napravit. Tato zelenina nejenže báječně chutná, ale zároveň výrazně prospívá našemu organismu. Pojďme se podívat, jak artyčok využít pro naše zdraví.

Artyčok je nejen lahůdková zelenina, ale také léčivá rostlina. Prospívá játrům, pomáhá při ekzémech i diabetu. V kuchyni je výtečný vařený, zapékaný i nakládaný.

Co je artyčok?

Artyčok je teplomilná a vytrvalá rostlina a má poněkud nahořklou chuť, připomínající celer. Pěstuje se jako zelenina a současně plní i funkci rostliny okrasné. Existuje několik druhů, například artyčok zeleninový a artyčok kardový. Liší se od sebe tvarem, velikostí a barvou. Pokud si vybíráte artyčoky v obchodě, berte jen ty pevné na stisk, se semknutými lupeny a bez nahnědlých listů. 

Proč konzumovat artyčok?

Artyčoky obsahují cenné bioaktivní flavony apigenin a luteolin. Hlavní aktivní látkou je cynarin, ester složený z molekul kyselin chinové a kávové, který je obsažený v čerstvé šťávě listů a ve stoncích. Proč konzumovat artyčok?

  • Má blahodárný účinek na játra a na produkci enzymů, které napomáhají sekreci žluči.
  • Podporuje detoxikační činnost jater a vylučování škodlivin močí.
  • Snižuje hladinu krevního cukru.
  • Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.
  • Má výrazné protialergické účinky, což se dobře uplatňuje při léčbě různých ekzémů.
  • Povzbuzuje produkci trávicích enzymů ve slinivce.
  • Má pozitivní účinky i pro tlusté střevo, protože obsahuje inulin sloužící jako potrava pro prospěšné bakterie žijící v trávícím traktu.

Jak artyčok upravit?

Čerstvé kusy nejprve zbavte stonku a tvrdých a uschlých částí. Poté je uvařte v osolené vodě s trochou octa. Srdíčko z artyčoků patří k nejhodnotnější části, ale tepelně se upravují i listy, které se jedí jako pochoutka. Velmi jemnou dužinu můžete buď uvařit a nebo grilovat. Báječně chutná přelitá přepuštěným máslem. 

Léčivý čaj

K léčebným účelům se používá odvar, získaný dvouminutovým vařením listů nebo směsi listů a stonků. Ideálně se podává 4x denně malý šálek. Čaj ze sušených listů je možné připravit i jako výluh z polévkové lžíce sušených listů na čtvrt litru vody a necháte dvacet minut vyluhovat. (Dále čtěte: Petržel vs. celer: Která kořenová zelenina je bohatší na živiny).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod