Čertovo lejno: Pozitivně působí na naše zdraví a pokrmům dodá úžasnou chuť

 Zdraví 
01. září 2019 16:54 / Monika Thomsonová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Zkusili jste někdy exotické koření ferula assa-foetida? Shutterstock
Ať zní slovní spojení čertovo lejno poněkud neotřele, věřte, že se vyplatí zbystřit pozornost. Řeč je o koření, které pozitivně ovlivňuje naše zdraví a zejména dokáže přinést do kuchyně závan nových chutí a ozvláštnit i chuť starých známých pokrmů.

U nás je toto koření téměř neznámé, ale například indická kuchyně by se bez něj neobešla. O jakém kořením to vlastně mluvíme, z čeho se vyrábí a jak jej lze využít v kuchyni?

Co je čertovo lejno?

Ferula čertova, latinsky Ferula assa-foetida, je mohutná, až 3 metry vysoká rostlina z čeledi mrkvovitých, která je známá také pod názvy čertovo lejno, ločidlo či asafoetida. Pod stejnými názvy je známo i koření, které je z rostliny připravované, a to konkrétně z její vysušené kořenové šťávy, která vytváří jakousi gumovou pryskyřici. 

V horní části kořene se rostlina několikrát ročně nařezává. Na řezu začne vytékat mléčná šťáva, která na vzduchu tuhne a tmavne. Tato hmota se následně seškrabává a proces se opakuje, dokud z kořene nepřestane vytékat šťáva. To může trvat i dva měsíce. Z jedné rostliny lze přitom získat až kilogram látky, která je využívána jako tradiční léčivo i koření.

Proč používat čertovo lejno?

Získaná pryskyřice je bohatá na silice, sacharidy i kyseliny.

  • Pozitivní vliv má zejména na gastrointestinální trakt. Podporuje proces trávení a preventivně chrání před vznikem zažívacích potíží, jakými jsou nadýmání a plynatost.
  • Také přispívá k pravidelnému vyprazdňování a napomáhá "popohnat" peristaltiku střev.
  • Kromě toho může pomoci k uvolnění křečí způsobených hromaděním plynů v organismu.
  • V tradiční staročínské a staroindické medicíně je asafoetida i prostředkem na podporu zdraví dýchacího ústrojí a zlepšení imunity.
  • Mimo zmíněné účinky dokáže tato přírodní látka zklidnit mysl a odstranit stres. 

Nápoj pro klidný spánek

Připravte si nápoj pro klidný spánek. Malou lžičku koření rozmíchejte ve sklenici horkého mléka, nechte louhovat asi 10 minut, sceďte a oslaďte medem.

Jak ozvláštnit chuť pokrmů?

Koření je charakteristické silnou a výraznou štiplavě-hořkou chutí. Aroma surového koření je spíše nepříjemné, ale to se tepelnou úpravou mění. Jídlu dodává spíše cibulovou až česnekovou chuť. Skvěle se hodí například do kari. Ozvláštnit jím však můžete i chuť běžných jídel, která pravidelně vaříte.

Čertovo lejno perfektně zvýrazní chuť luštěnin a navíc dokáže potlačit pocity nadýmání, které se nejednou po jejich konzumaci dostaví. Kromě toho se toto koření skvěle doplňuje s bramborami, květákem či hráškem.

Také najde uplatnění v pikantních omáčkách. Co se týče jiných koření a dochucovadel, výborné je v kombinaci s hořčičným semínkem, kmínem či zázvorem.

Věděli jste, že...?

Věděli jste, že čertovo lejno představuje jednu ze základních složek známé worcesterové omáčky? Je tedy vysoce pravděpodobné, že v této formě jste koření již mnohokrát použili, aniž byste o tom měli tušení. (Dále čtěte: Použijte koření jako lék. Které použít na prevenci rakoviny)?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod