Nechce vaše ratolest jíst první příkrmy? Zkuste metodu BLW

 Děti 
19. října 2019 07:53 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Někdo raději krmí lžičkou, někomu pasuje metoda BLW Depositphotos
Obvykle kolem půl roku věku dítěte začínají rodiče dávat svým potomkům první příkrmy. Něktěří mají to štěstí, že dítě různé rozmixované kaše přijímá skvěle, mnozí ale takové štěstí nemají a každé krmení připomíná spíše boj. Pokud patříte do druhé skupiny, možná vás zaujme metoda BLW.

Metoda krmení BLW (baby-led weaning) je založena na tom, že si dítě odstavování řídí samo. Rodiče, kteří tuto metodu u svých ratolestí praktikují, nechávají své potomky, aby už od věku několika měsíců sami jedli rukama více či méně nakrájené jídlo. Děti samy si rozhodují o tom, co, jak a kdy sní.

Podle příznivců této metody se dítě seznámí ne s rozmixovanou kaší nejasné barvy a chuti, ale s opravdovou barvou, konzistencí a chutí zeleniny, ovoce a dalších složek jídelníčku. Díky tomu se pak jeho tělo dokáže lépe připravit na tyto potraviny a správně na ně zareagovat.

Kdy začít

Obvykle se s baby-led weaning metodou začíná, když je dítěti asi půl roku a začíná samo projevovat zájem o tuhou stravu a o jiné jídlo, než jakým je mateřské mléko. Vždy je třeba čekat, až zájem projeví samo dítě, jeho psychická vyzrálost je důležitým předpokladem úspěchu. Některé dítě tak může vzít první jídlo do ruky v půl roce, jiné v osmi měsících nebo v roce, je to hodně individuální.

Prostor pro zkoumání

Podle odborníků, kteří mají s metodou BLW zkušenosti, není dobré dát dítěti novou potravinu na stoleček ve chvíli, kdy je hladové. Poprvé by ji mělo dostat tehdy, kdy je syté a spokojené, aby mělo dostatek prostoru se s novou potravinou jen důkladně seznámit. Hlavní zásada je, že nikdo nesmí batoleti jídlo nutit.

Odpadá složitá příprava

Jednou z výhod metody BLW je, že vám odpadne složitá příprava jídla v podobě mixování, pasírování či vaření. Také nebudete muset kupovat v obchodech drahé skleničky s již hotovou stravou pro děti. Vaši potomci se poměrně brzy naučí jíst přirozeně u rodinného stolu stejné jídlo, nebo alespoň jeho část, jako zbytek rodiny. Většina kojenců tento fakt přijímá s nadšením.

BLW není pro každého

Na druhou stranu je pravda, že metoda BLW nemusí každému vyhovovat. Rozhodně není vhodná pro rodiče, kteří při stolování vyžadují pořádek. Rodiče, kteří u svých ratolestí metodu BLW zavedli, obvykle situaci řeší tak, že pod dětskou stoličku rozloží velký igelitový ubrus a ten pak opláchnou nebo vyklepou. Metodu je komplikované praktikovat také na různých návštěvách nebo v restauraci. A nejde jen o rodiče, jsou dokonce i děti, které dávají před metodou jídla do ruky přednost lžičce. Není to žádná chyba. Děti zvyklé na metodu BLW se nevyvíjejí lépe než ty, které se nechávají krmit rodiči klasicky lžičkou. Jde jen o jinou alternativu a každý musí zvolit takovou, která mu vyhovuje. O tom, jak dítě odnaučit házet jídlo na zem, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod