Prání svetrů z různých materiálů: Dodržujte pár zásad a zůstanou jako nové

 Ostatní 
03. listopadu 2019 10:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nevhodným praním můžete svetr snadno zničit Depositphotos
S příchodem podzimu se v koších na špinavé prádlo začnou čím dál častěji objevovat svetry. Vyprat je tak, abyste je nezničili, může být pro někoho docela věda. Poradíme vám, jak na to, abyste už neznehodnotili žádný kousek z vašeho šatníku.

Snad každému se už někdy v životě stalo, že se mu jeho oblíbený svetr po vyprání smrskl o několik velikostí, nebo naopak zvětšil do obřích rozměrů, případně změnil barvy, ztratil hebkost nebo se na něm vytvořilo obrovské množství nevzhledných žmolků. Všem těmto nepříjemnostem lze přitom snadno zabránit, stačí se naučit prát svetry správným způsobem.

Klíčový je materiál

Abyste si praním svetr nezničili, musíte v prvé řadě vědět, z jakého je materiálu. To se dočtete na všitém štítku

Před tím, než se pustíte do samotného praní, podívejte se na všitý štítek na svetru a zjistěte, z jakého je materiálu. Najdete zde také informaci o tom, na kolik stupňů Celsia daný materiál prát a jak jej sušit.

Vlněný svetr

Vlněné svetry patří mezi luxusní zboží a tomu odpovídá i jejich cena. Tím spíš byste měli takovému pulovru věnovat náležitou péči.

Nejlépe uděláte, když vlněný svetr vyperete v ruce, ve vodě teplé maximálně 30 °C. Do kýblu, lavoru nebo pračky napusťte vodu, přidejte trošku šetrného pracího prášku bez bělidel a v ruce jemně properte. Snažte se svetr příliš nemačkat, abyste jej neponičili.

Jakmile svetr v rukách properete, vodu vypusťte a napusťte čistou, studenou vodu, ve které svetr znovu promácháte. Až budete mít svetr vypraný, šetrně jej vyždímejte a poté položte na ručník. Svetry vždy sušte ve vodorovné poloze, aby se neprověsily.

Pokud se nechcete pouštět do procedury ručního praní, můžete pravou vlnu prát i v automatické pračce na program “vlna”.

Svetry z pravé ovčí vlny můžete prát v pracím přípravku z lanolinu. Pravá vlna lanolin obsahuje – jedná se o látku, která chrání ovce před promočením jejich vlny. Váš svetr si tedy díky tomu dlouhodobě zachová skvělé vlastnosti.

Akrylový svetr

Akryl je často přezdíván jako “umělá vlna”. Jedná se o levnější variantu příze, která má mnoho vlastností podobných jako pravá vlna, ale nekouše, rychle schne a nemačká se. Na druhou stranu nepohlcuje tak dobře pachy, snadněji se vytahá a žmolkuje se. O tom, jak ze svetru odstranit žmolky, jsme psali zde.

Akrylový svetr můžete prát v ruce nebo v automatické pračce. Tak či tak však volte maximální teplotu 30 °C. Při volbě vyšší teploty by se mohlo oblečení srazit.

Akrylové svetry perte na šetrný prací program či v ruce, příliš je nemačkejte při ždímání a sušte je ve vodorovné poloze.

Kašmírový svetr

Kašmírová vlna se získává z kašmírských koz, které žijí v oblasti Himalájí. Jedná se o jeden z nejdražších typů vlny. Oproti ovčí je i desetinásobně dražší.

I v tomto případě platí, že byste se nejprve měli podívat na všitou cedulku a podle ní se až rozhodnout, jak budete kašmírový svetr prát. Vzhledem k tomu, že kašmír je drahý, často se pro výrobu svetrů používá ve směsi s dalšími materiály. V takovém případě na všité cedulce najdete pravděpodobně i návod na praní v pračce.

Pokud ale chcete zachovat kašmír jako nový, volte raději vždy praní v ruce. I v tomto případě perte ve vlažné vodě společně s šetrným pracím prostředkem.

Po vyprání s pracím prostředkem jej promáchněte v chladnější nebo studené vodě.

Svetr příliš nemačkejte a ani silně neždímejte, ideálně jej smotejte do klubíčka a jemně v rukách vymačkejte. Vysušte jej položený na ručníku, aby se neprověsil.

Pokud jste si kašmírový svetr výrazně ušpinili, raději se nepouštějte do jeho čištění doma. Zaneste jej do čistírny, kde se o něj perfektně postarají.

Mohérový svetr

Mohérová vlna je vlákno získané ze srsti angorské kozy. Mohérová příze patří mezi nejluxusnější na světě a od ovčí vlny se liší svojí jemností a také tím, že se jedná o jedno z nejteplejších přírodních vláken. Mohér se nesráží, neškrábe a také se nemačká.

Přesto jej perte raději v ruce ve vodě o teplotě do 30 °C s jemným pracím přípravkem nebo mýdlem. Mohérový svetr příliš neždímejte ani nepropírejte v rukách, nechte jej jednoduše máčet ve vodě. Po 10 minutách vodu vyměňte za chladnější a čistou. Tento postup opakujte, dokud svetr zcela neproperete.

Mohérový svetr sušte v horizontální poloze, například položený na ručníku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008