Parkinsonova nemoc dokáže pořádně komplikovat život. Při správné péči lze její postup výrazně zpomalit

 Zdraví 
03. prosince 2019 13:31 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Parkinsonovou nemocí trpí v ČR několik desítek tisíc lidí Depositphotos
Parkinsonova choroba je vleklým neurodegenerativním onemocněním, které velmi komplikuje život pacienta. Nicméně při správné péči lze postup nemoci výrazně zpomalit. Máme důležité informace.

Parkinsonovou nemocí trpí v České republice několik desítek tisíc lidí. Jde o druhé nejrozšířenější neurodegenerativní onemocnění, které má tendenci postihovat stále větší množství pacientů. Předpokládá se, že v roce 2040 bude pacientů zhruba dvojnásobek v porovnání se současnou situací.

Příčiny

Proč toto onemocnění vzniká, je zatím pro odborníky velkou neznámou. Uvažuje se o vlivu genů, ale potřebných spouštěčů bude patrně mnohem víc. Jisté je, že zásadní vliv na rozvoj nemoci má odumírání buněk ve střední části mozku, které produkují dopamin. Ten je odpovědný za vedení impulsů mezi neurony. Jakmile chybí více jak 60 % buněk, které produkují dopamin, je projev nemoci již patrný už i navenek a pacienta poměrně značně omezuje. Nemoc nepostihuje jen staré lidi, ale objevuje se už po čtyřicátém roce věku.

Projevy

Jedním z projevů je třes rukou. Velmi často se objevuje značná ztuhlost a neschopnost pohybu, či zahájení pohybu. Vedle těchto navenek zřetelných obtíží se pacient může cítit celkově špatně, může mít deprese, pociťovat silnou únavu, ztrácet čich, potit se, vnímat bolest. Někdy se objeví zvýšené libido, dokonce jsou popsány případy, kdy se objeví i patologické hráčství.

Léčba

Velmi důležitá je včasná diagnostika a zahájení léčby. Nemoc je sice nevyléčitelná, ale správná terapie značně pomáhá a prodlužuje aktivní život pacientů. Lékařské možnosti spočívají v podávání léků, které dodávají do těla chybějící dopamin. Bohužel není tak jednoduché dostat v mozku chybějící dopamin na potřebné místo ústním podáním. Proto existují různé typy léků a zkouší se, který je pro daného pacienta vhodný. Vedle toho existuje léčba, která využívá lokální stimulace mozku pomocí elektrod. Pro určitý okruh pacientů jde o velkou pomoc. Další léčebné postupy se hledají. Velkou odpovědnost ale má v rukách sám pacient a jeho rodina.

Rehabilitace a cvičení

Zcela zásadní pro průběh nemoci má samotná snaha pacienta a působení rodiny. Důležité je vyhledat místně nejbližší klub parkinsoniků a využívat nabídku, která obvykle zahrnuje pravidelná cvičení a pobyty spojené s rehabilitací. Rodina by měla svému nemocnému pomáhat, chodit s ním na pravidelné procházky a všelijak jej aktivizovat. Tipy na cvičení můžete najít i v článku zde. Vybrat si musíte aktivity pro nemocného vhodné. Také stojí za to sledovat různé nové trendy v léčbě a být nápomocný v pravidelných návštěvách specializovaných center, která jsou v Praze, Brně a Olomouci. Bohužel jsou značně přetížena, ale poskytují mnohem vyšší úroveň péče. Důležité také je zjistit, jaká strava je pro nemocného vhodná. Podávané léky se totiž nesnáší s každou potravinou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod