Jak přežít Vánoce ve zdraví, bez stresu a zbytečných kilogramů navíc

 Zdraví 
15. prosince 2019 10:11 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dobrou volbou může být vyzkoušet si už s předstihem nějaký zdravý bramborový salát Pixabay
Vánoční svátky jsou období, které je často plné stresu a kil navíc. Dá se s tím něco dělat, a přitom si užít vánoční atmosféru? Máme osvědčené rady.

Vánoční svátky jsou určitě pro mnohé krásným obdobím roku. Obzvlášť děti se těší. Dospělí se sice těší na dny volna, ale celkový shon dokáže všechno zničit. Volné dny pak někteří prožijí v nemocnici či s bolestmi žlučníku doma. Přitom se dá všechno řešit i jinak.

Nesnažte se o nemožné

Pro pravou vánoční pohodu je fajn, když se už dopředu vzdáte některých nesmyslných činností. Zimní období stejně není vhodné pro umývání oken nebo jiné podobné aktivity. Také určitě nezáleží na tom, jestli budete mít dvacet či třicet druhů cukroví. Vyberte si takové, které máte opravdu rádi, případně takové, které chcete vyrábět s dětmi. Mohou to být perníčky nebo linecké. Důležité je si užít radost ze společné činnosti. Následně můžete v rámci rodiny a známých jednotlivé druhy vyměnit. Všichni budou mít na stole větší pestrost a nikdo se nepředře.

Plánujte dovolenou

Na Vánoce se hodí naplánovat dovolenou, kdy opravdu někam vyrazíte. Nejčastější jsou hory, ale jestliže nejste právě milovníci zimy a zimních radovánek, můžete zamířit do exotiky. V arabských zemích nebo v Izraeli je příjemné počasí. Izrael by byl dokonce pro vánoční období nejstylovější. V Betlémě sice často prší, ale na jihu v Eilatu se můžete koupat celý rok. Dovolená přidá do vánočního období pohyb a zabrání zbytečnému přejídání.

Jezte střídmě a nemíchejte potraviny

Velkou chybou, kterou mnozí dělají, je míchání všech možných druhů potravin. Naši předkové dobře věděli, proč drží během vánočního dne půst. Jedlo se až pozdě odpoledne nebo večer. Tělo tak bylo dobře připravené na tučnější a bohatší stravu. To nejhorší, co můžete udělat, je neustálé míchání slaného a sladkého. Obojí je tučné. Tělo není schopné přijímanou potravu trávit a dochází k nevolnosti, zvracení, průjmu a u lidí náchylných na žlučník i ke žlučníkovým kolikám. Chyba přitom není v samotném kapru či řízku se salátem, ale v kombinaci s přemírou sladkého. V klasické vánoční stravě také chybí více zeleniny a ovoce.

Finty z lékárny

Abyste měli přece jen větší jistotu, že příval jídla o svátcích zvládnete, můžete zkusit použít různé pomocníky, které koupíte v lékárně. Základem je mátový čaj, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Pomůže při zažívacích obtížích, a to včetně těch žlučníkových.

Můžete si také pořídit potravinové doplňky s chromem, který omezuje chuť na sladké a pomáhá s glukózou lépe hospodařit. Hodit se mohou také preparáty s obsahem simetikonu, který pomáhá proti nadýmání.

Dalším užitečným pomocníkem jsou lyofilizované probiotické bakterie. Výborné jsou ty, které mají ochranný obal a uvolňují se až ve střevech. Existují také preparáty, které působí na lepší emulgaci tuků. Nahrazují tedy působení žluči, které se vyčerpanému žlučníku už nedostává. Přesto je ale nejlepší jíst střídmě. Dopřát si různé dobroty, ale v malém množství, případně si připravit dobroty dietnější, jak jsme psali třeba v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008