První pomoc při otravě dítěte

 Děti 
18. prosince 2019 09:26 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Riziko otravy hrozí i při hře Pixabay
Někdy se přes veškerou snahu stane, že dítě spolyká léky nebo jiné látky, které jsou pro něho nebezpečné. Jak v takovém případě postupovat? Máme důležité rady.

Domácnost je plná nástrah, které číhají na dítě. To zkoumá svět kolem sebe a zcela přirozené je provádět průzkum i pomocí úst. Jak vkládá dítě do úst různé předměty, může ochutnat i léky a jiné chemikálie. Je dobré vědět, jak v takovém případě postupovat.

Zvracení konzultujte s lékařem

Obrovským rizikem i pro větší děti jsou různé tabletky, protože dítěti připomínají lentilky nebo jiné bonbóny. Jestliže zjistíte, že došlo k pozření léků, měli byste okamžitě kontaktovat lékaře a po poradě s ním se rozhodnout pro další postup.

Prvním krokem u řady otrav je podání několika tablet živočišného uhlí. To má totiž obrovskou plochu povrchu a je schopno absorbovat velké množství škodlivé látky. Teprve ve chvíli, kdy máte od lékaře potvrzeno, že je vhodné vyvolat zvracení, ještě před příjezdem sanitky se o vyvolání zvracení pokoušejte.

Jak vyvolat zvracení

Asi nejspolehlivější cestou, jak vyvolat zvracení, je stisknutí zadní části jazyku prstem či kulatou částí lžičky či jiného vhodného předmětu. Postup klidně opakujte. Jestliže jsou léky ještě v žaludku, může jít o záchranu života. Na komfort či nekomfort není třeba hledět. Život je cennější. Znovu ale připomínáme, že u celé řady otrav je zvracení nežádoucí. Jde zejména o otravy způsobené různými chemikáliemi, které by mohly při průchodu jícnem způsobit další poškození. U některých také hrozí při zvracení vdechnutí výparů s následným vznikem zánětu v plicích či poškození plic.

Jak na otravu chemií

V mnoha případech je tím prvním a doporučovaným postupem podání několika tablet živočišného uhlí, jak již bylo dříve uvedeno. Aktivní uhlí nepodávejte při pozření parfémů. Běžným dalším krokem je vypití sklenky vlažné vody nebo čaje. Samozřejmostí je okamžité volání záchranné služby.

Obecné zásady

V případě otravy vždy nejprve volejte záchrannou službu. První pomoc konzultujte s lékařem. Vždy se snažte nahlásit látku, která otravu způsobila. Jestliže nevíte, vezměte nádobu či rostlinu, která otravu způsobila. Nejlepší je samozřejmě otravě předcházet a nebezpečné látky umístit mimo dosah dětí. Je vhodné si uvědomit, že problematické mohou být všelijaké čisticí přípravky, které jsou běžně k dostání bez bezpečnostních uzávěrů. Mít proto v domácnosti s malými dětmi třeba uzamykatelnou skříňku není vůbec špatný nápad. Ostatní zásady první pomoci pak můžete načerpat třeba z článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod