Potraviny, které vám pomohou, když máte virózu nebo chřipku

 Zdraví 
07. ledna 2020 09:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některá jídla mohou prodloužit i dobu léčby Depositphotos
Existují potraviny, které vám mohou pomoci přitížit ve chvíli, kdy máte virózu nebo chřipku. Které to jsou? Představíme vám je.

Na chřipku a virózu je nejlepší se vyležet, vypotit, pít čaj s medem, dát si vývar a pořádnou dávku vitaminů v podobě ovoce či zeleniny. Ovšem i mezi nimi lze najít takové druhy, které vám naopak mohou léčbu zkomplikovat a dokonce i prodloužit. 

Alkohol a kofein

Tak je jasné, že na alkohol asi nemáte zrovna ve chvíli, kdy máte horečku, pomyšlení, stejně tak i na kávu. Na druhou stranu se najdou i "zaručené" babské rady, které doporučují svařit si víno, slivovici či rum. A to samozřejmě dobře není. Alkohol, stejně jako káva, dehydratuje tělo, což není v období horeček zrovna žádoucí. To vše může vést k tomu, že vaše sliznice budou vysychat, hleny zhušťovat a výsledkem bude horší stav rýmy i kašle. Alkohol navíc snižuje funkci imunitního systému.

Polotovary zhoršují záněty

Během horeček má člověk tendenci jenom ležet, ne stát u plotny a připravovat si vývar. V takové chvíli pak člověk mnohem raději sáhne po nějakém polotovaru či instantní polévce. Jenomže tato jídla obsahují zpravidla nadbytek soli, který také může způsobit dehydrataci. Kromě soli je v těchto jídlech i nadbytek rafinovaných cukrů, které zase  zhoršují zánět. A to platí i o džusech, bez ohledu na to, zda jsou stoprocentní či ne. 

Co dráždí žaludek

Tučná, smažená, kořeněná jídla nebo hůře stravitelné celozrnné pokrmy. To vše vám může ještě podráždit žaludek a zhoršit trávení. Někomu také dělá zle mléko a výrobky z něj, protože se po nich cítí více zahleněni. Stejně tak jsou lidé, kterým nevyhovuje silný zázvorový čaj nebo kyselé ovoce. Takže v tomto případě je potřeba se řídit tím, co vám říká vaše tělo.

Pozor na ovoce

Říká se, že by měl člověk během nemoci zvýšit příjem vitaminu C. To je sice pravda, ale většina lidí automaticky sáhne po ovoci. A to je chyba. V něm je totiž poměrně hodně  cukru, který zhoršuje zánět a doslova brzdí bílé krvinky v boji s infekcí. Zkuste do sebe vitaminy dostat skrze zeleninu, například v podobě okurky, hlávkového salátu, dýně, kyselého zelí, které si také můžete snadno připravit i doma. Jak na to, jsme psali zde. Z ovoce jsou dbré například banány nebo grapefruit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod