České děti trápí nedostatek pohybu

 Děti 
09. ledna 2020 15:36 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Děti by si spolu měly hrát venku od útlého věku Depositphotos
České děti mají nedostatek přirozeného pohybu, nechodí si hrát ven, často ve volném čase jen sedí a rodiče je navíc všude vozí. Přitom jich stále více chodí do různých sportovních kroužků.

Nová studie se opírá o rozsáhlý výzkum napříč Evropou. České děti skončily hluboko v poli poražených. Podle výsledků studie totiž trpí nedostatkem pohybu, i když pravidelně sportují. Ze životního stylu se totiž vytrácí přirozený pohyb, jako je chůze nebo aktivní hra venku.

Děti vozíme do škol nebo na kroužky auty a svůj volný čas tráví před obrazovkami mobilů, tabletů a počítačů. V řadě měst zároveň chybí vhodné prostředí pro pohyb, jako jsou hřiště nebo parky.

Co zanedbají rodiče, musí udělat školy

Výsledkem nelichotivého šetření by mohlo být například přidání hodiny pohybu navíc, plošné zavedení aktivních přestávek, zařazení pohybu do předmětů mimo tělesnou výchovu nebo podpora aktivní dopravy dětí do škol.

Podpora pohybu je ale důležitá už v předškolním věku v rodině a v mateřských školách. Klíčová je aktivní spontánní hra venku, která je předpokladem zdravých pohybových návyků. A ty musí dítě získat především v rodině.

Pokud totiž budeme naše děti podporovat v tom, aby svůj volný čas proseděly u tabletů a počítačových her, místo toho, aby si s ostatními dětmi hrály venku, bude jim v pozdějším věku chybět nejen pohyb, ale také některé sociální návyky a schopnost komunikace. Dále čtěte: Je vaše dítě závislé na internetu? Zde jsou rady, co s tím.

Témata: Děti, pohyb, kroužky, sport
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod