Střeva jsou důležitá pro zdraví celého těla. V dobré kondici je udrží přírodní probiotika

 Zdraví 
08. ledna 2020 07:27 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní probiotika jsou důležitá pro naše zdraví Depositphotos
Střeva jsou důležitá pro zdraví celého těla. A pro zdraví střev samotných jsou zase důležitá probiotika. Ta dnes můžeme užívat buď ve formě doplňků stravy, nebo můžeme do svého jídelníčku zařadit ta přírodní.

Probiotika jsou živé organismy, které jsou důležité pro správné fungování střev, a tím ovlivňují zdraví celého těla. A najdeme je samozřejmě v mnohých potravinách, které jsou pro zdraví našeho organismu důležité.

Jogurt a kefír

Jogurt je jedním z nejlepších zdrojů probiotik, tedy užitečných a "hodných" bakterií, které mají řadu léčivých účinků. Ne každý ale obsahuje živé probiotické kultury. Někdy tyto živé bakterie během výroby jogurtu odumřou a jogurt je pak bez probiotik. Musíte si tedy vybrat ten s s aktivními nebo živými kulturami. Kefír je pak dokonce ještě lepším zdrojem probiotik než jogurt.

Kysané zelí

Kysané zelí je kromě probiotických vlastností také bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů C, B a K. Navíc obsahuje velké množství sodíku, železa a manganu a antioxidanty lutein a zeaxantin, které jsou důležité pro zdraví očí.
Když si budete kysané zelí kupovat v obchodě, vždy kupujte nepasterizovaný výrobek. Pasterizací se totiž živé a aktivní bakterie zničí.

Kimchi

Kimchi je fermentovaný korejský křupavý salát, u nás v poslední době stále oblíbenější. Jeho hlavní složkou je nejčastěji zelí, ale připravuje se také z jiných druhů zeleniny. Kimchi obsahuje laktobakterii s názvem Lactobacillus kimchii a další bakterii kvasící kyselinu mléčnou, které pozitivně působí na zdraví trávicího ústrojí. Kimchi vyrobené ze zelí je bohatým zdrojem řady vitaminů a minerálů, včetně vitaminu K, vitaminu B2 a železa.

Nakládané okurky

Během výroby u nás tolik oblíbených nakládaček dochází ke kvašení, protože okurky přirozeně obsahují laktobakterie. Díky fermentaci pak získávají kyselou chuť. Nakládané okurky jsou skvělým zdrojem prospěšných probiotických bakterií, které pomáhají zlepšovat zdraví trávicího ústrojí a jsou dobrým zdrojem vitaminu K, který je důležitý pro srážení krve. Nakládané okurky také obsahují hodně sodíku.

Sýry

Ne každý sýr sice obsahuje probiotika, některé druhy jich ale mají hodně. Zejména gouda, mozzarella, čedar nebo tvaroh se vyrábí tak, že v sýrech přežívají zdraví prospěšné bakterie. Tyto sýry obsahují hodně živin a jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů, zejména vápníku, vitaminu B12, fosforu a selenu. Dále čtěte: Střeva ovlivňují zdraví celého těla. Jsou také klíčový orgán imunity.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008