Na piškoty a čokoládu při průjmu rozhodně zapomeňte, pomohou vám jiné potraviny

 Zdraví 
14. ledna 2020 11:04 / Marie Popelková
  7
📷
4 fotografie v galerii
Při průjmu je třeba držet správnou dietu Depositphotos
Průjem dokáže člověka pořádně potrápit. Někdy potíže trvají den, jindy déle. O tom, co během průjmového onemocnění jíst, se mezi lidmi vedou velké diskuse. Pokud máte ale zafixováno, že vám pomohou piškoty nebo čokoláda, jste na omylu.

Gastroenteritida, lidově nazývána střevní chřipka, obvykle netrvá dlouho a ve většině případů nevyžaduje ani lékařskou pomoc. Většinou stačí být pár dní v klidu, nasadit vhodnou dietu a dostatečně pít. Než se ale vrátíte zpět k běžné stravě, je třeba postupovat opatrně a oslabené tělo na to patřičně připravit.

Bez jídla to půjde lépe

Pokud trpíte infekčním průjmem, tak byste si v nejakutnější fázi nemoci měli jídlo zcela odpustit. Jakékoliv. Během prvních čtyřiadvaceti hodin si dopřejte jen tekutiny a ionty. Můžete tak popíjet třeba hypotonické minerální vody nebo čaje slazené čistou glukózou.

Pozor na čokoládu nebo piškoty

Existují také potraviny, které řada lidí považuje při průjmovém onemocnění za vhodné, jako je například hořká čokoláda, suchary nebo piškoty. Jenže podle odborníků je pravda poněkud jiná a tyto potraviny vám mohou ještě přitížit.

Hořká čokoláda obsahuje hodně kakaové hmoty, respektive tuku, což může u některých jedinců průjem zhoršit. Suchary a piškoty jsou pro změnu vyráběny většinou z pšeničné mouky, která obsahuje fruktanty a ty rovněž mohou u citlivých jedinců způsobit zhoršení zdravotního stavu. Ani ovoce není úplně ideální, obzvláště to přezrálé, které je bohaté na alkoholické cukry, které pak mohou dráždit střevní stěnu.

Začněte zlehka

Jakmile nejhorší atak nemoci odezní, můžete si dopřát první sousta. Ta by měla obsahovat jen lehce stravitelné, netučné pokrmy, které nedráždí žaludek ani střeva. Vhodný je například banán, dušená mrkev, jablečný kompot, suchá rýže či suché starší bílé pečivo. Později můžete přidat také bramborovou kaši, dušenou zeleninu nebo kousek libové šunky.

Vše konzumujte pouze v malých porcích. Dopřejte si každé dvě až tři hodiny opravdu malou porci jídla. Jezte pomalu a nehltejte a veškerou potravu se snažte v ústech důkladně rozmělnit, abyste žaludku ušetřili práci s trávením. Z nápojů jsou vhodné černé či bylinné čaje a čistá neperlivá voda.

Vyhněte se cukru a laktóze

Některým potravinám byste se naopak měli úplně vyhnout. Nejenom tučným a mastným jídlům, ale také mléčným výrobkům. Obsahují totiž laktózu (mléčný cukr), kterou by vaše střeva nemusela zvládnout dostatečně zpracovat. Neuděláte chybu, když na pár týdnů přejdete ke konzumaci produktů s nižším obsahem laktózy, jako jsou například kefíry, polotučné a plnotučné tvarohy, zakysaná smetana nebo sýr cottage.

Na čas také oželte sladkosti včetně slazených nápojů. Cukr dráždí oslabený žaludek. Místo limonády zkuste sklenici vody s kouskem citronu nebo pomeranče. Rozhodně se nesnažte nic uspěchat. Každý člověk je jiný. Někomu stačí k zotavení necelý týden, další potřebuje čtrnáct dní. Takže buďte trpěliví, vyhnete se tak dalším potížím.

Dopřejte si přátelské bakterie

Po prodělaném průjmu je významně narušena rovnováha střevních bakterií, proto je vhodné doplnit také probiotika, živé mikroorganismy tvořící přirozenou součást vyvážené, správně fungující střevní mikroflóry, která pokrývá sliznici střeva.

Probiotika můžete dodat tělu prostřednictvím běžné stravy: jogurty, podmáslí, kefír, kysané zelí a kvašená zelenina, fermentované sojové výrobky (miso, tempeh, nattó), korejský salát kimči a některé druhy sýrů (například typu gouda, mozzarella nebo čedar). V lékárnách jsou také volně k dostání potravinové doplňky, které obsahují ideální kombinaci probiotických bakterií a kvasinek. Jejich součástí mohou být i fruktooligosacharidy, které působí jako potrava a zdroj energie pro „přátelské“ bakterie. O tom, jak si doma vyrobit zdravé a chutné kimči, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod