Jak léčit pomocí vůně. Naučte se aromaterapii

 Zdraví 
27. února 2020 08:04 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léčba pomocí vůně je velmi stará metoda obnovy zdraví Pixabay
Aromaterapie, léčení vůní, využití éterických vonných olejů z rostlin. Nesmysl nebo skvělá metoda? Ukážeme si několik dobrých příkladů použití. Čtěte dál pro více informací.

Čich patří k významnému lidskému smyslu. Ačkoliv nemáme tak ostrý čich jako některá zvířata, přece velmi záleží na tom, co cítíme. Čich může rozhodovat i o výběru partnera, ale zcela jistě rozhoduje o tom, jaké pocity máme. Vedle toho se ale skrze sliznice nosu vstřebávají vdechované látky a ovlivňují naše tělo. Aromaterapie tedy ovlivňuje naši psychiku i fyzickou stránku.

Co potřebujeme k aromaterapii

Základní surovinou pro aromaterapii je přírodní éterický olej získaný z příslušné rostliny, kterou chceme využít. Rozhodně nelze používat oleje syntetické. Ty sice voní, ale jejich složení může být značně odlišné od přírodního originálu. Zbytek vybavení už je poměrně jednoduchý. Stačí i ta nejjednodušší aromalampa a pokud ji nemáme, kápneme olej na kousek látky nebo na vatu a přímo přiložíme k nosu a chvíli čicháme. Jinou možností je použít olej do koupele nebo k masáži. V tom případě se hodí pro účely masírování smíchat éterický olej s olejem olivovým nebo mandlovým. Pro koupel lze navíc použít éterické oleje smíchané s neparfémovaným pleťovým mlékem. Na jednu kapku oleje použijeme asi lžičku oleje olivového.

Kdo by se měl aromaterapii vyhnout

Aromaterapie je metoda léčby, která je poměrně bezpečná a vhodná pro většinu lidí. Hodně éterických olejů ale působí potíže těhotným ženám. V těhotenství proto buďte obezřetné a důkladně si prostudujte, které oleje můžete používat. Rozhodně se vyhněte bazalce, cedru, cypřiši, myrtě, rozmarýnu, šalvěji, anýzu, citronele, estragonu, kmínu, fenyklu a mnoha dalším.

Také je důležité používat aromaterapii ve vhodném rozsahu. Nemá smysl vyklopit na hadřík celou lahvičku a začít mohutně inhalovat. Pouze byste si přivodili bolesti hlavy a nevolnost. Koupel v přiměřené dávce má trvat asi do dvaceti minut. Inhalace z misky s horkou vodou pak maximálně pět minut. K takové inhalaci ovšem postačí jediná kapka oleje.

Tipy k vyzkoušení

Existuje řada známých i méně známých vůní, které mohou významně ovlivnit naše zdraví. Jasmín můžete využít k povzbuzení srdeční činnosti a k navození euforie. Jasmín je také silné afrodiziakum. Velmi známá a oblíbená je levandule. Snižuje krevní tlak a má hojivé účinky. Kromě lidského zdraví ji můžete využít na vyhnání molů z šatníku. Inhalovat můžete také mátu, která i tímto způsobem působí na žaludek a též zmírňuje dýchací problémy. Využití máty v aromaterapii tak nabízí možnost ovlivnit žaludek i ve chvílích, kdy zvracíte a nejste schopni přijmout ani mátový čaj. Růži lze použít na podporu krevního oběhu a k navození lepšího spánku. Šalvěj na uklidnění i na zlepšení nálady. Vanilka se hodí na harmonizaci vaší psychiky a pročištění vzduchu. Zázvor uvolní napětí a je dobrý na zmírnění bolestí hlavy. Černý pepř zase sníží horečku, zmírní bolesti břicha a pomáhá při nachlazení.

Seznam by mohl být téměř nekonečný. Jestliže máte určité potíže, navštivte kvalitní obchod s vonnými oleji, zeptejte se prodavače a uvidíte, že se na vaše potíže najde řešení. Mnohé byliny můžete používat i jako čaje. O tom se více dozvíte v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod