Chudokrevnost lze léčit, je ale třeba ji rozpoznat včas

 Zdraví 
12. února 2020 11:34 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Červené krvinky jsou důležité pro správné okysličování těla Pinterest
Anémie, také známá jako chudokrevnost, je nemoc, která vzniká, když v krvi není dostatek červených krvinek, nebo je koncentrace hemoglobinu v červených krvinkách velmi nízká. Překvapivě jde o velmi rozšířenou poruchu krve.

Hemoglobin je protein obsahující železo v červených krvinkách, který přenáší kyslík z plic do zbytku těla. Když je méně červených krvinek, nebo nízká hladina hemoglobinu, tělo nedostává dostatek krve bohaté na kyslík pro zdravé fungování, což způsobuje příznaky anémie.

Anémie může mít rovněž různé projevy, některé z nich ale velmi závažné, až fatální. Podle lékařů existují tři důvody, proč jsou lidé anemičtí. Buď tělo nedokáže vyrobit dostatek červených krvinek, něco ničí červené krvinky rychleji, nebo jsou důvodem anémie jiná závažná onemocnění, jako polypy tlustého střeva či žaludeční vřed.

Nejhlavnějí typy anémie

Anémie má asi 400 různých typů, mezi ty nejčastější ale patří anémie, jež je způsobena nízkými hladinami železa v těle. Lidé potřebují k výrobě hemoglobinu železo a většina železa pochází ze zdrojů potravy. Anémie s nedostatkem železa může být důsledkem špatné stravy nebo ztráty krve menstruací, chirurgickým zákrokem nebo vnitřním krvácením.

Nedostatek železa

Anémie s nedostatkem vitaminu je další rozšířenou formou této nemoci. Kromě železa potřebuje tělo také dva různé B-vitaminy - folát a B12, aby vytvořilo dostatek červených krvinek. Nedostatek těchto vitaminů ve stravě nebo neschopnost absorbovat dostatek těchto vitaminů může vést k nedostatečné produkci červených krvinek.

Dědičnost

Anémie srpkovitých buněk neboli srpkovitá nemoc je zase dědičné onemocnění, které způsobuje, že červené krvinky mají špatný tvar. Neobvykle tvarované červené krvinky se snadno rozpadají a ucpávají malé krevní cévy. Lidé jsou pak chronicky anemičtí, protože srpkovité červené krvinky nejsou poddajné a nemohou se dostat přes krevní cévy, aby dodávaly tělu kyslík.

Aplastická anémie

Aplastická anémie je vzácný, život ohrožující stav, který se vyvíjí, když kostní dřeň přestane produkovat dostatek nových krvinek, včetně červených krvinek, bílých krvinek a krevních destiček. Aplastická anémie může být způsobena radiační a chemoterapeutickou léčbou. Rovněž některé léky, pesticidy, virové infekce a autoimunitní poruchy mohou také ovlivnit kostní dřeň a zpomalit produkci krevních buněk.

Hemolytická anémie

Hemolytická anémie je způsobena infekcemi, netěsnými srdečními chlopněmi, autoimunitními poruchami nebo zděděnými abnormalitami červených krvinek.

Zánět

Anémie zánětu je pro změnu chronické onemocnění u lidí s častými infekcemi, revmatoidní artritidou, zánětlivým onemocněním střev, chronickým onemocněním ledvin, HIV / AIDS a trávicími a ledvinovými chorobami.

Jak poznáte symptomy

Mírné formy anémie nemusí mít žádné příznaky. Určitě ale buďte pozorní, pokud trpíte těmito symptomy: únava, pocit únavy a slabosti, bledá kůže, dušnost, studené ruce a nohy, mdloby nebo závratě, zvýšená žízeň, rychlý puls a dýchání, křeče na dolních končetinách, srdeční komplikace.

V takových případech byste měli určitě zajít k lékaři. Se správně podchycenou anémií totiž lékaři dnes už dokáží docela dobře bojovat a existuje řada léků, které si poradí i s těmi nejzávažnějšími typy této nemoci. Dále čtěte: Potraviny, které snižují riziko Alzheimerovy choroby a demence.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008