Některé tělesné pachy vás mohou varovat před vážnějším onemocněním

 Zdraví 
22. února 2020 14:24 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Silnému zápachu byste měli věnovat pozornost  Depositphotos
Lidské tělo vydává různé zápachy, o kterých se lidé stydí mluvit. Některé pachy jsou zcela normální, třeba když se tělo potí nebo vykonává ranní stolici. Jiné však signalizují, že s vaším tělem není něco v pořádku. Zjistěte, jaké to jsou.

Změny zápachu lidského těla většinou nevěstí nic dobrého. V těle probíhají různé reakce, skrze které se organismus snaží bojovat proti nemocem, a občas vyvolávají nepříjemný zápach. Pokud se vám to stane, raději zbystřete, může s vámi být něco v nepořádku.  

Silně zapáchající větry

V poslední době pozorujete, že máte časté větry, které navíc silně zapáchají? Situaci byste neměli podcenit, protože můžete mít intoleranci laktózy. Jde o časté onemocnění, o kterém spousta lidí nemá ani tušení, že je trápí.

Možná se ve vašem trávicím traktu děje to, že tenké střevo není schopné laktózu strávit, takže ji rovnou pošle do tlustého střeva, kde kvasí. Zkuste v jeden volný den jíst neustále mléčné výrobky a uvidíte, zda se vám váš stav zhorší. Pokud ano, navštivte lékaře a nechte si udělat test na snášenlivost laktózy.

Kysele páchnoucí pot

Máte pocit, že se v poslední době potíte a váš pot je cítit jinak než dříve? Zavání váš pot po nakyslém ovoci? Možná může jít o diabetes. Zápach vzniká následkem nedostatku inzulinu v krvi. Tento zápach může mít i váš dech a často vám nepomůže ani důkladná péče o ústní dutinu.

Při diabetu totiž organismus vytváří ketony, což jsou nakyslé látky, které jdou z těla cítit. Pokud se k zápachu začíná ještě přidávat zvracení, bolesti břicha a časté močení, rozhodně se nezdráhejte vydat za doktorem.

Nezvyklý zápach nohou

Když se zpotíte, je logické, že vám budou zapáchat nohy. Potíž však nastává ve chvíli, kdy se příliš nepotíte, ale i přesto vám chodidla silně a nepříjemně zapáchají. Na vině nejspíš budou plísně, které se mohou roznést i po dalších částech těla. Vznikají však primárně na nohou. Když chodíte celý den v jedněch botách, mají tam ideální prostředí pro svůj růst.

Plísně poznáte tak, že máte na nohou vysušenou kůži a dělají se vám na ní malé puchýřky. Pokud je tam objevíte, raději navštivte kožního lékaře. Nejspíše vám doporučí různé masti. Důležité je, abyste se často přezouvali. Pokud je to možné, noste v práci pantofle. O tom, jak zatočit s plísněmi na nohou, jsme psali zde.

Témata: zápach, nohy, větry, nemoc
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008