Starejte se dobře o svůj chrup. Úsměv o vás může prozradit víc, než byste chtěli

 Zdraví 
03. března 2020 09:29 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Proti žloutnutí zubů působí mimo jiné i jahody Depositphotos
Kdo by nechtěl mít zářivě bílý úsměv? Nádherné bílé zuby jsou synonymem krásy, zdraví a úspěchu, dodávají jejich „majiteli“ mladší vzhled a jsou stále žádanější součástí celkové kultury osobnosti. Navíc vaše zuby toho o vás mnoho odhalí.

Každý z nás si přeje mít zuby bílé jako perličky nebo čerstvě napadaný sníh. Bohužel ne vždy tomu tak je. Na světě je však mnoho způsobů, jak si naše zuby vybělit. Ať přírodním způsobem nebo rukou specialistů. V dnešním článku se dozvíte spoustu užitečných informací o domácím bělení.

Žádné zuby nejsou ve své přirozenosti zcela bílé, ale mají vždy určitý barevný nádech, který je nejvíc patrný na nejtmavší části zubu, tedy na zubním krčku. Každý jednotlivý zub má ve srovnání s ostatními zuby své charakteristické barevné tónování - například špičáky mají vždy nejžlutavější nádech. Proto se je snažíme vybělit.

Pokud se nám zuby viditelné v našem úsměvu podaří vybělit příliš intenzivně a stejnoměrně, dosáhneme tím poněkud umělého vzhledu. Namísto žádoucího zušlechtění našeho zevnějšku pak můžeme čelit nevinným otázkám typu: "Kde vám udělali tak úžasně přirozenou zubní protézu?". Samozřejmě, že bílá barva je základní charakteristikou zubů a žádný z výše zmíněných odstínů nesmí přesáhnout jisté meze. Silně zažloutlé, hnědé nebo tmavošedé zuby jsou pro svého majitele jistě mnohem horší variantou než zuby absolutně bílé. Nic se však nemá přehánět, a to nejen vzhledem k estetice přirozeného vzhledu, ale také s ohledem na zdraví našeho chrupu a dásní. Z hlediska estetického i zdravotního je samozřejmě nejspolehlivější bělení zubů odborně prováděné zubním lékařem.

Úsměv odhalující zuby

Většina z nás se snaží návštěvě stomatologa vyhnout, jenže na zubech se věk podepisuje velmi výrazně. Nejen v podobě kazů, ale i žloutnutím či šednutím skloviny, které způsobují různá barviva obsažená v potravinách, nápojích, léčivech, tabáku a kosmetických přípravcích. Přitom krásný úsměv dokáže ubrat i deset let.

Co je odpovědné za zbarvení zubů

Základní odstín zubů a jeho intenzita jsou samozřejmě vrozené stejně jako barva vlasů. Celkové zabarvení zubu je dáno kombinací barvy a průsvitnosti jeho vnější vrstvy (skloviny) a barvou vrstvy pod sklovinou (zuboviny neboli dentinu), která je oproti sklovině vždy tmavší a v různé míře prosvítá na povrch. Zubovina může být ve své přirozenosti poměrně sytě zabarvená a pokud výrazně prosvítá sklovinou, zásadně ovlivní celkové zabarvení zubu.

Nechtěné zbarvení zubů může vzniknout již během jejich vývinu, tedy v dětském věku. Nejznámější příčinou zbarvení trvalých zubů je podání tetracyklínu (antibiotikum) dětem nebo nadměrný přísun fluóru, což způsobí známe nahnědlé nebo šedé skvrny. Tyhle nežádoucí změny v zabarvení chrupu, ke kterým dojde v průběhu tvorby zubu a které zasahují hluboko do zuboviny, jsou označovány jako "skutečná" nebo také "vnitřní" skvrnitost.

Po skončení vývoje chrupu dochází ke změně barvy zubů po úrazech nebo v případech, kdy došlo k vnitřnímu krvácení zubu.

V neposlední řadě má výrazný vliv na zbarvení zubů a jejich barevní stálost naše strava, pití červeného i bílého  vína, káva, kouření, věk a samozřejmě zubní hygiena.

Bělení zubů lze provést odborně, metod existuje spousta, profesionální bělení zubů je však zpoplatněné.

Zkuste si zuby bělit sami

Na sklovině se vytváří povlak, jenž ulehčuje usazování barviv z jídla, nápojů nebo cigaret. Jde o vnější zabarvení, neboli "vnější" skvrnitost, kterou však mnohdy lze (zejména v počátečním stádiu) jen mechanicky očistit z povrchu zubů pomocí jemných brusných past či speciálních přístrojů bez použití chemických bělidel. Tyto „bělicí zubní pasty“ obsahují látky, které mechanicky odstraní pigment z povrchu zubu. Tím, že odstraní vnější nános, zub vyleští a vrátí mu tak geneticky naprogramovanou barvu. Tohle je ideální způsob pro ty, kteří mají vrozenou světlejší barvu vnitřní částí zubu a zabarvením je postižen jenom povrch skloviny. Od bělicích zubních past nemůžeme tedy očekávat žádné zázraky, ale také nehrozí, že poškodí sklovinu.

Nejvíce našim zubům škodí častá konzumace

  • kávy
  • koly
  • červeného i bílého vína
  • slazených limonád
  • čokolády
  • džusů
  • černých i bylinkových čajů
  • sójové omáčky
  • červené řepy
  • léků
  • kouření

Bohužel, po zhlédnutí tohoto seznamu, je všem jasné, že není možné se vyhýbat úplně všemu. Proto jsou zde produkty na bělení zubů. Ale tím prevence ochrany našich zubů zdaleka nekončí.

Prevence nikdy neuškodí

Pokud nechcete jít rovnou k odborníkovi, který vám zuby vybělí, můžete pro krásný úsměv udělat něco i vy sami. Co vám může pomoci s vybělením zubů:

Ovoce

Slupky z pomeranče nebo z citronu dokáží divy. Citrony obecně zesvětlují např. pigmentové skvrny, na bělení zubů jsou ideální. Nepoužívejte je však příliš často.

Čerstvé ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina, kterou musíte kousat pomáhá bělit mechanicky, protože odírá plak ze zubů a také odstraňují nežádoucí zabarvení zubů svým složením.

Kurkuma

Možná to zní překvapivě, protože toto koření barví všechno ve svém okruhu do žluta. Ale na zuby funguje jako bělidlo. Navíc je protizánětlivá a antibakteriální. Navíc chrání zuby před kazem a dásně před jejich ústupem (zamezí vzniku odhalených krčků).

Kokosový olej

Výborné bělicí účinky má kokosový olej. Naneste buď na kartáček trochu tuhého oleje, nebo jím štětiny kartáčku pokapejte a vyčistěte zuby. Nebo jej můžete nanést na čistý hadřík a zuby jím vyleštit.

Jahody a sůl

Ačkoliv jsou jahody skvělé samotné nebo ve formě nějakého úžasného pokrmu, mají i výhodu, která se nazývá bělení zubů. Tato metoda není tolik známá jako metoda s citronem, ale výsledky má stejné. Jak ty bělicí výhody, tak poškozující nevýhody. Jahody, tak jako citrony, obsahují ovocné kyseliny, jejichž účinek zesílíme použitím soli, která zde figuruje jako abrazivní prvek. Tuto směs vytvoříme tak, že jahody rozmačkáme a smícháme spolu se solí. Tuto směs naneseme na zuby a chvilku necháme působit. Poté si touto směsí zuby vyčistíme. Ačkoliv je tato směs agresivní a pro dlouhé užívání nevhodná, je stále méně agresivní než jedlá soda s citronem.

Pomoci může i konzumace těchto potravin

  • jablka
  • jahody
  • mrkev
  • okurka
  • kedlubna
  • sýr
  • květák
  • celer
  • pomeranč
  • hruška
  • špenát

Krásné zářivě bílé úsměvy jsou všude kolem nás, usmívají se na nás ze stránek časopisu, zubí se z televizních obrazovek nebo billboardů. Možná, že nepatříte právě k těm, kteří touží po kýčovitě bílém hollywoodském úsměvu, ale každý z nás musí uznat, že jedna z věcí, která nás na člověku upoutá, je úsměv odhalující pěkné bílé zuby. Nejvíce problémů nám dělají zuby moudrosti. Čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod