Plavání miminek v bazénu má svoje klady i zápory

 Děti 
06. března 2020 07:12 / Mirka Malá
  4
📷
4 fotografie v galerii
Kojenecké plavání má svoje klady i zápory Depositphotos
Chodit plavat s miminky se stalo mezi maminkami velmi populární aktivitou. Ale jako každá věc, i plavání miminek v bazénu má svoje klady i zápory.

Než se ale opravdu vydáte s vaším několikaměsíčním kojencem do veřejného bazénu, měli byste ho nejprve nechat přivyknout si vodě v domácím prostředí. Postačí k tomu vana nebo dětská vanička, napuštěné teplou vodou až po okraj. S touto přípravou můžete začít prakticky ihned po šestinedělí.

Ale pozor, aby se miminko naučilo základním pohybům ve vodě, je dobré si přizvat domů odbornici na vaničkování, jak se této metodě říká. Kromě toho, že budete miminko držet samozřejmě za hlavičku a zadeček na vodní hladině a postupně s ním pohybovat, byste měli také naučit splývání a potápění, což už vyžaduje odbornější trénink.

Tyto aktivity rozhodně nenechávejte až na samotnou návštěvu bazénu, protože při domácím vaničkování můžete přijít na to, že zrovna vaše miminko vodní aktivity nemá rádo a v bazénu by se pak zbytečně stresovalo.

Plavání v bazénu nepodceňujte

Pokud se vašemu miminku začne domácí plavání líbit, můžete se přihlásit do některého z kurzů, u kterého ovšem rozhodně dbejte na to, aby ho vedla kvalitní instruktorka.

I tak má ale plavání v bazénu svá úskalí, na která je třeba dávat pozor. Jedním z nich je fakt, že vaše miminko nemusí dobře snášet chlórovanou vodu. Je tedy potřeba, abyste delší dobu sledovali, zda se mu nedělá na kůži vyrážka, protože alergie se obvykle rozvíjí postupně.

Rovněž dbejte na to, aby vaše miminko bylo zcela zdravé, když jdete plavat. Pokud je po nemoci, nebo po očkování, plavání raději vynechte.

Právě alergie a různé nemoci jsou hlavními zápory bazénového plavání miminek. Není totiž výjimkou, že kvůli chlorované vodě se u dětí může vyvinout i astma. Navíc vaše dítě tato aktivita nemusí vůbec bavit, takže ho v takovém případě do kojeneckého plavání vůbec nenuťte.

Co se dítě naučí

Pokud je ale vaše miminko ve vodě šťastné a zdravé, rozhodně je plavání pro něj užitečné. Kojenecké plavání u miminek rozvíjí motoriku, podporuje správné držení těla,
učí děti navazovat kontakt mezi sebou a v neposlední řadě zlepšuje trávení a chuť k jídlu a rovněž zkvalitňuje spánek. Dále čtěte: Na co je dobré myslet, než se vydáte s dětmi na pískoviště.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod