Jak rychle a účinně zatočit s chřipkou

 Zdraví 
26. dubna 2020 11:23 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lidé si často pletou chřipku s jinými nemocemi, třeba s nachlazením JumpStory
Už naše babičky věděly, jak bojovat s chřipkou. Přečtěte si pár babských rad, které jsou ověřené a opravdu fungují.

Lidé si často pletou chřipku s jinými nemocemi, třeba i s obyčejnou rýmou nebo nachlazením. Studie ukazují, že některé druhy potravin mohou pomoci zmírnit příznaky běžného nachlazení a někdy dokonce zkrátit jeho průběh. Chřipka se pozná celkem snadno - vysoké horečky, schvácenost, bolavé klouby a dráždivý kašel. Tímto virovým onemocněním jsou nejčastěji ohroženi senioři, nemocní a malé děti.

Rýma nebo nachlazení vám sice dokáží pořádně zkazit náladu, ale jejich příznaky většinou po pěti až sedmi dnech pominou. Stačí ležet a hodně pít. Naopak chřipka s vámi zamává daleko více. A i když existuje spousta léků, které dokáží viry chřipky zlikvidovat, uděláte dobře, když jim trochu pomůžete. S tím vám pomohou naše babské rady.

Horká kuřecí polévka

Jídlo, kterému se přezdívá maminčin penicilin. Kuřecí polévka bude blahodárně působit třeba na škrábání v krku nebo kašel. Zároveň má i protizánětlivé vlastnosti a pomůže tělo hydratovat. Stoupající pára z pořádně horké polévky pomůže uvolnit ucpaný noc. Samotné kuře a zelenina zpomalují mobilizaci neutrofilů - imunitních buněk, které jsou hlavním původcem symptomů nachlazení, jako je ucpaný nos a bolest v kostech.

Med s cibulí

Obě ingredience rozmělněte a na noc strčte do lednice. Druhý den vypijte šťávu a bude po nemoci. Komu cibule nechutná, může si vyrobit medvědí mléko. Stačí přidat med, trochu rumu a opatrně popíjet.

Zelenina a ovoce

Pokud máte možnost, ládujte se při chřipce plody přírody co nejvíc. Vitaminů do sebe dostanete nejvíce ze syrového ovoce a zeleniny. 

Léčba houbami

Léčivé účinky hub bývají často přehlíženy, ale japonští a čínští léčitelé porozuměli jejich síle již před staletími. Houby šitake či reiši obsahují látky, které pomáhají zničit infekci a stimulují imunitní systém. Nejlepší je se jimi zásobit ještě před začátkem chřipkové sezony a užívat je preventivně. Stejně poslouží i hlíva ústřičná.

Čaje

V podstatě jakýkoliv čaj (až na ty silné černé, které jsou močopudné) vás nejen zahřeje, ale také tělo zavodní, což je přesně rada, kterou na počátku propuknutí nemoci doporučují lékaři svým pacientům. Nejlepší jsou čaje bylinkové nebo zázvorové.

Mléko

Mléko je sice tekutinou, ale vzhledem ke svému složení se řadí spíše mezi tekutou stravu. Šálek mléka, ať už samotného studeného nebo ohřátého s medem, může posloužit jako lehká svačinka a v některých případech také může ulevit při nepříjemných pocitech v krku.

Octové ponožky

Tento netradiční recept pomáhá srážet horečku a je rozhodně příjemnější než balení do ledových prostěradel. Stačí dát do teplé vody jablečný ocet a namočit do něj ponožky. Pak si ponožky obléknete, zabalíte a půlhodinu necháte zábal působit.

Mýty a nepravdy o chřipce

Chřipku má aspoň jednou ročně skoro každý z nás. I přesto o ní koluje řada nevhodných a někdy až nebezpečných pověr a mýtů. A pokud jim uvěříte, můžete si léčení chřipky pořádně zkomplikovat.

Dvojnásob to platí především o mýtu asi nejrozšířenějším, který praví, že chřipka není vážné onemocnění. Opak je ovšem pravdou. Chřipkové viry totiž útočí na dýchací cesty a pokud se pořádně neléčíte, hrozí vám zápal plic nebo dokonce infarkt. Ročně si chřipka v Česku vyžádá kolem dvou tisícovek životů.

Očkování

Rozhodně také nevěřte řečem o tom, že očkování proti chřipce vám může nemoc přivolat. Pokud nějaké komplikace nastanou, není to chřipka, ale pouhé nachlazení. Vakcíny jsou totiž neživé.

Lékaři se také velmi hlasitě ohrazují proti řečem, že očkování nemá cenu, protože se neví, jaký druh chřipkového viru udeří. I to je hloupost. Epidemiologové dokáží ten "správný" virus chřipky předpovědět s 90tiprocentní úspěšností. A ve vakcínách jsou navíc tři virové kmeny, takže se šance na "trefu" ještě zvyšuje.

Pokud někdo tvrdí, že očkování proti chřipce je napořád, tak mu taky nevěřte ani slovo. Chřipkové viry totiž velmi rychle mutují a je jich nepřeberné množství. Proto je očkování nutné opakovat každý rok, protože není výjimkou, že ve vakcíně na následující sezonu jsou dva ze tří kmenů nové.

Očkování oslabuje imunitu, myslí si spousta lidí. Ani to není pravda. Očkování má naprosto opačný účinek, protože imunitu naopak nakopne. Nejlépe je očkovat se v říjnu, tedy před obvyklým nástupem chřipky.

V aktuální sezoně to už nestihnete, ale před tou příští nezapomeňte navštívit svého praktického lékaře a vyhnout se tak nepříjemné nemoci. Jak onemocnění předejít, čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod